TYP: a1

Rumunia - rejsy, mapa, opisy, zdjęcia, forum, czartery jachtów

Opis lokalizacji: Rumunia


Rumunia leży w południowo-wschodniej Europie, nad Morzem Czarnym. Graniczy z Węgrami i Serbią na zachodzie, Bułgarią na południu wzdłuż Dunaju, oraz Ukrainą i Mołdawią na północy. Rumunia jest dziewiątym pod względem powierzchni i siódmym pod względem liczby mieszkańców krajem w Unii Europejskiej. Stolicą i największym miastem jest Bukareszt.

Nazwa kraju wzięła się od nazwy jego mieszkańców - "român", która z kolei pochodzi od słowa "romanus", oznaczającego "Rzymianin, obywatel Rzymu", dosłownie "pochodzący od Romulusa." Teoria o rzymskim pochodzeniu Wołochów istniała już w XV wieku, o czym świadczą prace węgierskiego historyka Nicolausa Olahusa.

Wybrzeże Morza Czarnego jest w większości wyrównane, z licznymi limanami i piaszczystymi mierzejami. Długość linii brzegowej wynosi 245 km. Na terenie Rumunii znajduje się deltowe ujście Dunaju do Morza Czarnego, które jest Światowym Rezerwatem Biosfery. Zwłaszcza południowa część wybrzeża jest popularna wśród urlopowiczów i posiada bogatą infrastrukturą turystyczną. Większość rzek w Rumunii jest nieżeglowna. Do żeglowania nadaje się tylko dolny odcinek Dunaju. Najważniejszymi portami naddunajskimi są Turnu Severin, Giurgiu oraz Braiła i Gałacz.

Klimat Rumunii należy do grupy klimatów umiarkowanych. Pasmo Karpat zapobiega przedostawaniu się wilgotnych mas powietrza znad Atlantyku wgłąb kraju, ograniczając ich łagodzący wpływ na klimat do zachodniej części państwa. Na południowym wschodzie wpływy śródziemnomorskie wpływają na występowanie łagodniejszej, morskiej odmiany klimatu. Roczna średnia dobowych temperatur powietrza wynosi 11°C na południu i 8°C na północy. Średnia suma opadów zmniejsza się z zachodu na wschód i od gór w stronę nizin.

W kuchni rumuńskiej silnie zaznaczają się wpływy śródziemnomorskie, a zwłaszcza tureckie. Znajdziemy tu jednak również wpływy greckie, niemieckie czy włoskie. Rumuni jedzą dużo mięsa, głównie wieprzowinę, wołowinę i drób, potraw mącznych oraz warzyw i owoców. Popularne są dania z rusztu, np. miczi - rodzaj pulpecików z mięsa mielonego formowanych na kształt kiełbasek z ostrymi przyprawami i czosnkiem. Dodatkiem do dania głównego mogą być ziemniaki w różnej postaci lub tzw. mamałyga. Jest to papka z kaszy kukurydzianej jadana na ciepło z mlekiem, śmietaną, jajami i serem, na słodko lub słono. Popularnym deserem jest baklava - turecki przysmak z orzechami i miodem. W Rumunii wódka sprzedawana jest prawie w każdej budce, w plastikowych i szklanych butelkach oraz opakowaniach kartonowych (!).

Ciekawostki:

Głównym miastem i portem wybrzeża jest Constanta (do do IV wieku znana pod nazwą Tomis), która posiada liczne zabytki antyczne, tureckie i secesyjne.

Położone w pobliżu Constanty miasto Techirghiol jest popularnym uzdrowiskiem.

Z położonej w Rumunii Transylwanii pochodził słynny wampir - hrabia Drakula.

TYP: a3

Miejsca powiązane z lokalizacją "Rumunia"

Zdjęcia użytkowników

Filmy użytkowników

0 0
Komentarze
Byli tam
dodaj siebie
Chcą tam być

Nikt jeszcze się nie dodał. Bądź pierwszy!


dodaj siebie
TYP: a2