TYP: a1

Przewodnik kulinarny Pascala - "Grecja"

sobota, 21 stycznia 2012
Kinga Rzucidło
Przesycona aromatem i smakiem, stanowiąca unikalne dziedzictwo kulinarne Greków, uznawana za jedną z najsmaczniejszych kuchni świata - kuchnia grecka. Dietetycy nie bez powodu wychwalają jej odżywcze i zdrowotne właściwości. Olbrzymia różnorodność owoców i warzyw, bogactw ziół, dobroczynne właściwości oliwy z oliwek tworzą lekkie, acz pożywne posiłki.

Przewodnik Pascala po Grecji to jedna z moich najciekawszych kulinarnych podróży. Może wynika to z faktu, że ów kraj od dobrych kilku lat znajduje się na mej żelaznej liście „koniecznie pojechać”, a może powód tkwi w mej zagorzałej miłości do różnych wariacji sałatki greckiej, od wieki wieków przyrządzanej tudzież zamawianej i konsumowanej z prędkością światła.

„Przewodnik kulinarny Grecja” Pascala schematycznie nie odbiega od pozostałych książek kucharskich z tej serii. Znany już rozkład i podział przepisów pozwala na szybkie i łatwe wyszukanie interesujących nas zagadnień. Ku uciesze i ta pozycja przewodnika zawiera charakterystykę poszczególnych regionów, będącą geograficznym, historycznym i kulturalnym uzupełnieniem wiedzy o Grecji. Dzięki lekturze poznamy wielką dumę Greków, dowiemy się co warto zjeść w ateńskiej restauracji i dlaczego kuchnia kreteńska jest najzdrowsza na świecie. Uzupełnieniem jest również alfabet kulinarny załączony na ostatnich stronach, dzięki któremu odkryjemy tradycje i kulinarne zwyczaje Greków.

Korzystając z Przewodnika Kulinarnego Pascala w myślach sporządziłam bilans dotychczas mi znanych i próbowanych potraw. Niestety lista nie była długa, poza wspomnianą sałatką znana jedynie była mi moussaka, keftedes, tzatziki i oczywiście słynne ouzo. Ku zmianie pokusiłam się o wypróbowanie kilku przepisów. Wybór padł na prostą w przygotowaniu, acz dziwną w smaku zupę z kurczaka i czosnku, rodem przypominającą mieszankę rodzimego rosołu z klasyczną pomidorową. O wiele większą aprobatę zyskał przepis na zapiekankę ze szpinakiem, choć oddając sprawiedliwość muszę dodać, że domownicy do owego specjału podeszli z umiarkowanym entuzjazmem. Wśród kilkudziesięciu przepisów wypatrzyłam jeszcze kilka godnych uwagi i przetestowania. Myślę, że lato i co za tym idzie mnogość sezonowych owoców i warzyw, będzie idealną porą na ich wypróbowanie.

Przewodnik Kulinarny Pascala polecić mogę osobom głodnym wrażeń, lubiącym kuchenne eksperymenty, poszukującym nowych smaków.

Autor: Mirek Drewniak
Tytuł: Przewodnik kulinarny. Pascal. „Grecja”
Wydawnictwo: Pascal
Rok wydania: 2006
Cena z okładki: 29,99 zł
TYP: a3
0 0
Komentarze
TYP: a2

Kalendarium: 3 March

Barbara Królikowska odbiera nagrodę Rejs Roku za rejs dookoła świata na s/y "Karolka".
piątek, 3 marca 2006
Wokółziemskie regaty The Race zakończył "Club Med.", 110. stopowy katamaran dowodzony przez Granta Daltona i Franka Profitta zwyciężając w stawce 6 jachtów.
sobota, 3 marca 2001
Jerzy Wąsowicz na s/y "Antica": mija ze wschodu na zachód Przylądek Horn w rejsie do Ameryki Południowej.
środa, 3 marca 1999
Opłynięcie Hornu przez s/y "Wojewoda Koszaliński" prowadzonego przez Ryszarda Wabika.
środa, 3 marca 1982