TYP: a1

Przewodnik kulinarny Pascala - "Grecja"

sobota, 21 stycznia 2012
Kinga Rzucidło
Przesycona aromatem i smakiem, stanowiąca unikalne dziedzictwo kulinarne Greków, uznawana za jedną z najsmaczniejszych kuchni świata - kuchnia grecka. Dietetycy nie bez powodu wychwalają jej odżywcze i zdrowotne właściwości. Olbrzymia różnorodność owoców i warzyw, bogactw ziół, dobroczynne właściwości oliwy z oliwek tworzą lekkie, acz pożywne posiłki.

Przewodnik Pascala po Grecji to jedna z moich najciekawszych kulinarnych podróży. Może wynika to z faktu, że ów kraj od dobrych kilku lat znajduje się na mej żelaznej liście „koniecznie pojechać”, a może powód tkwi w mej zagorzałej miłości do różnych wariacji sałatki greckiej, od wieki wieków przyrządzanej tudzież zamawianej i konsumowanej z prędkością światła.

„Przewodnik kulinarny Grecja” Pascala schematycznie nie odbiega od pozostałych książek kucharskich z tej serii. Znany już rozkład i podział przepisów pozwala na szybkie i łatwe wyszukanie interesujących nas zagadnień. Ku uciesze i ta pozycja przewodnika zawiera charakterystykę poszczególnych regionów, będącą geograficznym, historycznym i kulturalnym uzupełnieniem wiedzy o Grecji. Dzięki lekturze poznamy wielką dumę Greków, dowiemy się co warto zjeść w ateńskiej restauracji i dlaczego kuchnia kreteńska jest najzdrowsza na świecie. Uzupełnieniem jest również alfabet kulinarny załączony na ostatnich stronach, dzięki któremu odkryjemy tradycje i kulinarne zwyczaje Greków.

Korzystając z Przewodnika Kulinarnego Pascala w myślach sporządziłam bilans dotychczas mi znanych i próbowanych potraw. Niestety lista nie była długa, poza wspomnianą sałatką znana jedynie była mi moussaka, keftedes, tzatziki i oczywiście słynne ouzo. Ku zmianie pokusiłam się o wypróbowanie kilku przepisów. Wybór padł na prostą w przygotowaniu, acz dziwną w smaku zupę z kurczaka i czosnku, rodem przypominającą mieszankę rodzimego rosołu z klasyczną pomidorową. O wiele większą aprobatę zyskał przepis na zapiekankę ze szpinakiem, choć oddając sprawiedliwość muszę dodać, że domownicy do owego specjału podeszli z umiarkowanym entuzjazmem. Wśród kilkudziesięciu przepisów wypatrzyłam jeszcze kilka godnych uwagi i przetestowania. Myślę, że lato i co za tym idzie mnogość sezonowych owoców i warzyw, będzie idealną porą na ich wypróbowanie.

Przewodnik Kulinarny Pascala polecić mogę osobom głodnym wrażeń, lubiącym kuchenne eksperymenty, poszukującym nowych smaków.

Autor: Mirek Drewniak
Tytuł: Przewodnik kulinarny. Pascal. „Grecja”
Wydawnictwo: Pascal
Rok wydania: 2006
Cena z okładki: 29,99 zł
TYP: a3
0 0
Komentarze
TYP: a2

Kalendarium: 15 lipca

W wieku 86 lat zmarł Zenon Gralak, żeglarz, działacz Pomorskiego Związku Żeglarskiego, dziennikarz i publicysta morski oraz współtwórca nagrody „Rejs Roku”
środa, 15 lipca 1410
Z Port Huron (USA) na Jeziorze Huron wyruszył jacht "Gemini" biorąc udział w regatach Millennium 600 organizowanych wspólnie przez Bayview Yacht Club i Chicago Yacht Club z okazji stulecia regat Chicago Mac. Trasa liczyła 600 mil i prowadziła przez jezior
sobota, 15 lipca 2000
Zmarła Kpt. Teresa Dudzic-Zając; już w 1946 roku była zawodniczką i działaczką Akademickiego Związku Morskiego we Wrocławiu, potem wieloletnim członkiem kadry narodowej, później została trenerem i sędzią.
poniedziałek, 15 lipca 2002
Umiera Bogdan Dacko, który jako pierwszy po wojnie przepłynął Atlantyk na s/y "Hermes".
niedziela, 15 lipca 1990
Urodziła się Kapitan Krystyna Chojnowska-Liskiewicz, która na s/y "Mazurek" jako pierwsza kobieta na świecie odbyła samotny kobiecy rejs dookoła świata.
środa, 15 lipca 1936
W Gdyni odbył się chrzest żaglowca "Zawisza Czarny", jednostki przeznaczonej dla harcerzy, zbudowanej na bazie lugotrawlera "Cietrzew", który wcześniej został wycofany z eksploatacji.
piątek, 15 lipca 1960
Odbyła się kolejna edycja regat o Puchar Ameryki; kolejny raz wygrała załoga amerykańskiego jachtu - obrońcy pucharu "Resolute" z Kpt. Charlesem Adamsem.
czwartek, 15 lipca 1920