TYP: a1

Przewodnik kulinarny Pascala - "Grecja"

sobota, 21 stycznia 2012
Kinga Rzucidło
Przesycona aromatem i smakiem, stanowiąca unikalne dziedzictwo kulinarne Greków, uznawana za jedną z najsmaczniejszych kuchni świata - kuchnia grecka. Dietetycy nie bez powodu wychwalają jej odżywcze i zdrowotne właściwości. Olbrzymia różnorodność owoców i warzyw, bogactw ziół, dobroczynne właściwości oliwy z oliwek tworzą lekkie, acz pożywne posiłki.

Przewodnik Pascala po Grecji to jedna z moich najciekawszych kulinarnych podróży. Może wynika to z faktu, że ów kraj od dobrych kilku lat znajduje się na mej żelaznej liście „koniecznie pojechać”, a może powód tkwi w mej zagorzałej miłości do różnych wariacji sałatki greckiej, od wieki wieków przyrządzanej tudzież zamawianej i konsumowanej z prędkością światła.

„Przewodnik kulinarny Grecja” Pascala schematycznie nie odbiega od pozostałych książek kucharskich z tej serii. Znany już rozkład i podział przepisów pozwala na szybkie i łatwe wyszukanie interesujących nas zagadnień. Ku uciesze i ta pozycja przewodnika zawiera charakterystykę poszczególnych regionów, będącą geograficznym, historycznym i kulturalnym uzupełnieniem wiedzy o Grecji. Dzięki lekturze poznamy wielką dumę Greków, dowiemy się co warto zjeść w ateńskiej restauracji i dlaczego kuchnia kreteńska jest najzdrowsza na świecie. Uzupełnieniem jest również alfabet kulinarny załączony na ostatnich stronach, dzięki któremu odkryjemy tradycje i kulinarne zwyczaje Greków.

Korzystając z Przewodnika Kulinarnego Pascala w myślach sporządziłam bilans dotychczas mi znanych i próbowanych potraw. Niestety lista nie była długa, poza wspomnianą sałatką znana jedynie była mi moussaka, keftedes, tzatziki i oczywiście słynne ouzo. Ku zmianie pokusiłam się o wypróbowanie kilku przepisów. Wybór padł na prostą w przygotowaniu, acz dziwną w smaku zupę z kurczaka i czosnku, rodem przypominającą mieszankę rodzimego rosołu z klasyczną pomidorową. O wiele większą aprobatę zyskał przepis na zapiekankę ze szpinakiem, choć oddając sprawiedliwość muszę dodać, że domownicy do owego specjału podeszli z umiarkowanym entuzjazmem. Wśród kilkudziesięciu przepisów wypatrzyłam jeszcze kilka godnych uwagi i przetestowania. Myślę, że lato i co za tym idzie mnogość sezonowych owoców i warzyw, będzie idealną porą na ich wypróbowanie.

Przewodnik Kulinarny Pascala polecić mogę osobom głodnym wrażeń, lubiącym kuchenne eksperymenty, poszukującym nowych smaków.

Autor: Mirek Drewniak
Tytuł: Przewodnik kulinarny. Pascal. „Grecja”
Wydawnictwo: Pascal
Rok wydania: 2006
Cena z okładki: 29,99 zł
TYP: a3
0 0
Komentarze
TYP: a2

Kalendarium: 19 June

Wodowanie nowego trimarana "IDEC" dla Francisa Joyona.
wtorek, 19 czerwca 2007
Rehabilitacja Mariusza Zaruskiego.
poniedziałek, 19 czerwca 1989
Blisko Salcombe Harbour wchodzi na mieliznę "Herzogin Cecile".
piątek, 19 czerwca 1936
Na redzie portu gdyńskiego stanął, zakupiony ze składek społeczeństwa żaglowiec "Dar Pomorza".
czwartek, 19 czerwca 1930
Urodziła się Teresa Remiszewska-Damsz, była pierwszą Polką, a czwartą kobietą na świecie, która samotnie przepłynęła Atlantyk. W 1972 r. wzięła udział w regatach OSTAR, wcześniej odbyła pierwszy samotny rejs po Bałtyku na s/y "Zenit".
wtorek, 19 czerwca 1928
W holenderskiej stoczni GM Muller zwodowano trzymasztowy szkuner "Vlissingen", późniejszą "Iskrę", statek szkolny Polskiej Marynarki Wojennej.
wtorek, 19 czerwca 1917
Nieopodal Bacon Island Bar na mieliznę wchodzi "Flying Cloud".
piątek, 19 czerwca 1874
Wodowanie "Sovereign of the Seas" - największego klipra zbudowanego przez J. W. Griffithsa i McKaya - słynnych budowniczych kliprów herbacianych.
sobota, 19 czerwca 1852