TYP: a1

Przewodnik kulinarny Pascala - "Grecja"

sobota, 21 stycznia 2012
Kinga Rzucidło
Przesycona aromatem i smakiem, stanowiąca unikalne dziedzictwo kulinarne Greków, uznawana za jedną z najsmaczniejszych kuchni świata - kuchnia grecka. Dietetycy nie bez powodu wychwalają jej odżywcze i zdrowotne właściwości. Olbrzymia różnorodność owoców i warzyw, bogactw ziół, dobroczynne właściwości oliwy z oliwek tworzą lekkie, acz pożywne posiłki.

Przewodnik Pascala po Grecji to jedna z moich najciekawszych kulinarnych podróży. Może wynika to z faktu, że ów kraj od dobrych kilku lat znajduje się na mej żelaznej liście „koniecznie pojechać”, a może powód tkwi w mej zagorzałej miłości do różnych wariacji sałatki greckiej, od wieki wieków przyrządzanej tudzież zamawianej i konsumowanej z prędkością światła.

„Przewodnik kulinarny Grecja” Pascala schematycznie nie odbiega od pozostałych książek kucharskich z tej serii. Znany już rozkład i podział przepisów pozwala na szybkie i łatwe wyszukanie interesujących nas zagadnień. Ku uciesze i ta pozycja przewodnika zawiera charakterystykę poszczególnych regionów, będącą geograficznym, historycznym i kulturalnym uzupełnieniem wiedzy o Grecji. Dzięki lekturze poznamy wielką dumę Greków, dowiemy się co warto zjeść w ateńskiej restauracji i dlaczego kuchnia kreteńska jest najzdrowsza na świecie. Uzupełnieniem jest również alfabet kulinarny załączony na ostatnich stronach, dzięki któremu odkryjemy tradycje i kulinarne zwyczaje Greków.

Korzystając z Przewodnika Kulinarnego Pascala w myślach sporządziłam bilans dotychczas mi znanych i próbowanych potraw. Niestety lista nie była długa, poza wspomnianą sałatką znana jedynie była mi moussaka, keftedes, tzatziki i oczywiście słynne ouzo. Ku zmianie pokusiłam się o wypróbowanie kilku przepisów. Wybór padł na prostą w przygotowaniu, acz dziwną w smaku zupę z kurczaka i czosnku, rodem przypominającą mieszankę rodzimego rosołu z klasyczną pomidorową. O wiele większą aprobatę zyskał przepis na zapiekankę ze szpinakiem, choć oddając sprawiedliwość muszę dodać, że domownicy do owego specjału podeszli z umiarkowanym entuzjazmem. Wśród kilkudziesięciu przepisów wypatrzyłam jeszcze kilka godnych uwagi i przetestowania. Myślę, że lato i co za tym idzie mnogość sezonowych owoców i warzyw, będzie idealną porą na ich wypróbowanie.

Przewodnik Kulinarny Pascala polecić mogę osobom głodnym wrażeń, lubiącym kuchenne eksperymenty, poszukującym nowych smaków.

Autor: Mirek Drewniak
Tytuł: Przewodnik kulinarny. Pascal. „Grecja”
Wydawnictwo: Pascal
Rok wydania: 2006
Cena z okładki: 29,99 zł
TYP: a3
0 0
Komentarze
TYP: a2

Kalendarium: 24 kwietnia

Linię mety okołoziemskich regat w Portsmouth przekracza s/y "Otago" pod Kpt. Zdzisławem Pieńkawą.
środa, 24 kwietnia 1974
"Nord III" z Andrzejem Urbańczykiem na pokladzie wyruszył z Jokohamy w rejs powrotny do San Francisco; czas przejścia trasy równy około 50 godzin odnotowano w księdze rekordów Guinnessa.
poniedziałek, 24 kwietnia 1978
Po dwóch latach starań podniesiono z dna morskiego okręt "Vasa"; dzisiaj statek jest atrakcją morską Sztokholmu, pełniąc rolę statku-muzeum.
poniedziałek, 24 kwietnia 1961
Joshua Slocum z Bostonu wypłynął samotnie na s/y "Spray" w okołoziemski rejs; było to pierwsze okrążenie Ziemi w samotnej żegludze (rejs zakończył się po trzech latach 27.06.1898 r.).
środa, 24 kwietnia 1895