TYP: a1

Mule najprościej

sobota, 19 lutego 2011
MZ

Mule, małże, dagnie, mušole itd. Jednym słowem muszle, te ciemnoniebieskie, po polsku nazywane omułkami, z przymiotnikiem - jadalnymi.

Jest to wspaniały dodatek do wszelkich dań z owocami morza, jest też wiele sposobów ich przyrządzania, jako osobne przysmaki. Mogą być gotowane, duszone i zapiekane. My podamy tym razem ich wersję przygotowania zapewne najprostszą.

Po pierwsze musimy je zdobyć – jest kilka sposobów ich pozyskania. Pierwszy to ten wydawałoby się najbardziej naturalny, wystarczy z burty naszego jachtu zanurzyć jedną z lin np. cumowniczych i teraz cierpliwie czekać. Po mniej więcej pół roku zaczną się na niej osadzać niewielkie muszelki, czekamy dalej, po trzech latach stania w tym samym miejscu na linie będziemy mieli do dyspozycji całkiem niezłą kolonię sporych muszli – no tak, to wymaga cierpliwości i czasu. W ogólnym rozliczeniu ten sposób okazuje się też najbardziej kosztownym – cena utrzymania jachtu, opłaty w marinie itd.

Drugi sposób to zebranie ich w naturalnym środowisku – wysyłamy na brzeg pobliskiej wysepki kilka osób z załogi i nakazujemy im poszukiwanie muszli. Z reguły tkwią one przyrośnięte do skał na wysokości linii wodnej, trzeba je przy użyciu siły oderwać od podłoża i dostarczyć ten łup na pokład. To zajęcie żmudne, a efekt mizerny, a przy okazji nasi załoganci mogą sobie poranić dłonie, bowiem krawędzie muszli są bardzo ostre.

Trzeci sposób to zaopatrzenie się w nie w specjalnej hodowli, a czwarty to po prostu zakup ich na targu rybnym. W hodowli kupimy je taniej, zaś targ jest łatwiej dostępny.

Załóżmy, że już mamy zdobycz na pokładzie, muszle należy teraz opłukać, oczyścić i pozbawić je tzw. bisioru, czyli wyrastającej z brzegów połówek muszli ”trawy” - wyrywamy ją. Sprawdzamy czy wszystkie muszle są zamknięte, w te otwarte stukamy palcem, jak się zamkną są OK.

Do sporego garnka wlewamy odrobinę wody i kieliszek białego wytrawnego wina, przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, stawiamy na ogniu. W osobnym naczyniu mieszamy drobno posiekany czosnek, oliwę, białe wytrawne wino i posiekaną natkę pietruszki. Oczyszczone muszle wrzucamy do garnka z gotującą się wodą i winem, przykrywamy i czekamy do chwili gdy muszle się otworzą. Na głęboką patelnię lub rondel wlewamy przygotowany wcześniej czosnek z winem, oliwą i natką pietruszki. Stawiamy ten sos na ogniu. Otwarte mule wyjmujemy z garnka za pomocą łyżki cedzakowej i wrzucamy je na patelnię z sosem, podduszamy, mieszając tak, aby sos obtoczył muszle. Podajemy z białym pieczywem i wytrawnym białym winem. Pieczywo służy oczywiście do wygarniania smakowitego sosu, a wino do poprawienia nam nastroju.

TYP: a3
0 0
Komentarze
TYP: a2

Kalendarium: 5 August

Z Międzyzdrojów startuje I edycja regat Catamaran Amber Cup
sobota, 5 sierpnia 2000
Wojciech Biały, Jerzy Tarasiewicz, Ewa Chudyk i Ewa Mykita na statkowej szalupie "Rozumek" w Rijece rozpoczęli rejs z zamiarem opłynięcia Ziemi. Ze zmieniającą się załogą "Rozumek" odbył rejs na trasie Baleary, Giblartar, Casablancę, Las Palmas, Dakar, Mo
sobota, 5 sierpnia 1967
Zakończyła się 16. edycja Pucharu Ameryki; w finale regat amerykański "Ranger" pokonał brytyjskiego "Endeavoura II"
czwartek, 5 sierpnia 1937
Na "Sea Serpent" zakończył rejs z Bostonu do Coverack (Lizard) J.W.Lawlor
środa, 5 sierpnia 1891