TYP: a1

Czy hodowanie ośmiornic jest etyczne?

środa, 29 grudnia 2021
Z mediów/PAP

O ośmiornicach pisaliśmy wielokrotnie na łamach Tawerny – nic dziwnego, bowiem są to zwierzęta fascynujące i jak się okazuje, zadziwiająco inteligentne i wrażliwe. Nauka przyznaje, że wciąż wie o nich niewiele – być może to tłumaczy, dlaczego ośmiornice wciąż są popularnym daniem. Jednak pomysł, na jaki wpadli Hiszpanie, wywołał powszechne oburzenie naukowców i ekologów.


Wielki szum w Hiszpanii, gdzie mięso ośmiornic jest bardzo popularnym daniem wywołał pomysł międzynarodowej firmy Nueva Pescanova. Firma wymyśliła bowiem, że znacznie lepiej, niż polegać na połowach ośmiornic, jest je hodować. Pierwsza na świecie komercyjna farma tych głowonogów ma powstać u wybrzeży Las Palmas de Gran Canaria w archipelagu Wysp Kanaryjskich. Zgodnie z zapowiedziami, ośmiornice będą hodowane dla handlu w specjalnych zbiornikach, a pierwsze „produkty” hodowli mają być dostępne na rynku w 2023 roku.

Zapowiedź natychmiast wywołała reakcję. Międzynarodowa organizacja działająca na rzecz poprawy losu zwierząt hodowlanych Compassion in World Farming (CIWF) wystosowała nawet w tej sprawie pismo do rządu hiszpańskiego, wzywając do zakazu przemysłowej produkcji ośmiornic. CIWF podkreśla, że ośmiornice to „stworzenia zadziwiająco rozwinięte i dociekliwe”, „odczuwające ból i emocje, a hodowanie ich w sterylnych zbiornikach bez stymulacji poznawczej przyczyni się do ich fatalnego dobrostanu”. Naukowcy i specjaliści podkreślają, że warunki hodowli przemysłowej narażą zwierzęta na życie w cierpieniu. Publicznie już padają pytania, czy etyczne jest konsumowanie zwierząt, które będą zyc w cierpieniu. W debacie specjaliści wielokrotnie powołują się na ponad 300 przeprowadzonych na całym świecie badań naukowych, w których wykazano, że ośmiornice są zwierzętami wrażliwymi, mogą odczuwać radość i przyjemność, a także ból i cierpienie psychiczne, podobnie jak ssaki. Inteligencja ośmiornic została potwierdzona wieloma naukowymi eksperymentami i do tej pory uważano, że nie nadają się one do hodowli przemysłowej, gdyż jako samotniki o terytorialnym instynkcie nie przystosowują się do życia grupowego w zbiornikach.

Jednak naprzeciwko argumentów naukowców i ekologów stoi po prostu biznes i pieniądze – w czasach coraz mniejszego zainteresowania spożywaniem mięsa zwierząt hodowlanych na całym świecie, nie tylko w Hiszpanii, rośnie spożycie rozmaitych owoców morza. Co roku, także metodami przemysłowymi, za pomocą włoków łowi się ok. 350 ton ośmiornic. Firma Nueva Pescanova argumentuje, że komercyjne hodowle ograniczą polowania na dziko zyjące ośmiornice.


Mimo szumu medialnego firma nie chce ujawnić metod hodowania ośmiornic, sposobu ich odżywiania ani uboju.

 

 

Tagi: ośmiornice, ekologia, hodowla
TYP: a3
0 0
Komentarze
Zbigniew Stankiewicz: Świnia, kura, krowa, ośmiornica - jaka to różnica ?
piątek, 31 grudnia 2021, 16:43 Skomentuj
0 0
TYP: a2

Kalendarium: 28 May

Powróciła do kraju Barbara Królikowska, która na 12-metrowym jachcie "Karolka" w rodzinnym rejsie odbyła podróż dookoła świata na trasie długości 34 887 Mm. Za swój rejs została uhonorowana nagrodą Srebrny Sekstant i I Nagrodą Honorową Rejs Roku 2005.
sobota, 28 maja 2005
Z przystani AKM w Gdańsku wyruszył niewielki (około 8 m) jacht "Probus" z Kpt. Jerzym Cołojewem i dwoma przyjaciółmi w udany i trudny rejs do Islandii.
niedziela, 28 maja 1972
W Plymouth zakończył okołoziemski rejs bez zawijania do portów, dookoła trzech przylądków, Francise Chichester na jachcie "Gipsy Moth IV".
niedziela, 28 maja 1967
Urodził się jeden z najsłynniejszych żeglarzy morskich Francis Joyon.
poniedziałek, 28 maja 1956