TYP: a1

Poradnik dla kulinarnej lewej nogi

wtorek, 6 grudnia 2016
Monika Frenkiel

Wiadomo, że nie każdego stać, żeby na rejs zatrudnić szefa kuchni. Uzależnieni jest więc jesteśmy od kulinarnych umiejętności własnych lub załogi, a te przecież nie muszą być duże. Jest jednak zestaw potraw, które są łatwe i szybkie do przyrządzenia – na przykład makaron lub ryż z sosem.  Przygotowaliśmy więc dla was zestaw sosów, które są smaczne i trudne do zepsucia (chociaż może nie będziemy się z wami zakładać).

sos pomidorowy

By Javier Lastras from España/Spain - Tomate Natural Triturado, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9822625

Baza, czyli sos pomidorowy

Sos pomidorowy jest dobry na wszystko. Można go przechowywać, łączyć z mięsem, rybą, jeść solo, przygotowywać ze świeżych pomidorów albo przecieru pomidorowego.

Przy robieniu ze świeżych pomidorów (jeśli przybijemy gdzieś u brzegach Włoch czy Hiszpanii, ta wersja jest nawet wskazana) potrzebujemy ok. 3/5 kg dojrzałych, gruntowych pomidorów, dwa ząbki czosnku, sól, pieprz i trochę bazylii. Czosnek drobno kroimy i podsmażamy na oliwie, potem dodajemy obrane ze skórki i pokrojone pomidory (albo przecier lub pomidory z puszki – ta wersja jest krótsza do przyrządzenia). Pomidory należy lekko rozgnieść i poczekać, aż sok odparuje a pomidory się rozpadną. Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem i bazylią (najlepsza jest świeża, aczkolwiek może być trudno osiągalna na środku oceanu).

Gotowy  sos pomidorowy można urozmaicać i wzbogacać. Na przykład dodać do niego cebulę (drobno pokrojoną smażymy na początku razem z czosnkiem. Sosu możemy używać solo albo w wersji mięsnej (w ten sposób możemy także wzbogacić kupny sos pomidorowy, robiony z proszku lub słoika)  z podsmażonym mielonym mięsem, pokrojoną kiełbasą, boczkiem czy suszoną szynką. Przy samodzielnym robieniu sosu ważne jest, żeby mięso dodawać do smażenia po czosnku i cebuli, a pomidory dopiero, jak mięso się podsmaży. Do sosu z tłustym mięsem możemy dolać szklaneczkę białego wytrawnego wina. Zamiast mięsa możemy też użyć zwykłego tuńczyka z puszki (lub innej puszkowej rybki – sprawdziliśmy, makrele i szprotki też się nadają). Całość możemy posypać tartym parmezanem a nawet zwykłą goudą.

Taki sos nadaje się do makaronu, ryżu, gołąbków czy zapiekanek.

Jej wysokość śmietana

Na szczęście łódki teraz są przeważnie zaopatrzone w lodówki, spokojnie więc możemy sobie zrobić zapas śmietany. Jest to o tyle istotne, że śmietana jest bazą pysznych sosów.

Alfredo

To pyszny, prosty sos na bazie masła, śmietanki, parmezanu, ze świeżo mielonym pieprzem. Potrzebujemy ok. 80 g masła, 120 g świeżo startego parmezanu, 1 szklankę śmietanki 30%, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (możemy zabierać pietruszkę w doniczce).

W garnku z grubym dnem roztapiamy masło, wsypujemy ser, wlewamy śmietankę. Gotujemy na małym ogniu 10 minut (uwaga, cały czas mieszamy!). Dodajemy pietruszkę, pieprz i sól.

Pieczarkowy

Potrzebujemy ok. 300 g pieczarek, małej cebuli, ząbka czosnku, odrobiny oliwy i łyżki masła, 1/3 szklanki śmietanki 30%, soli i pieprzu (do tego sosu można też użyć tej zabranej już pietruszki, co się ma zmarnować i więdnąć w upale). Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę i czosnek w kostkę. Na patelni szklimy cebulę, dodajemy czosnek i pieczarki. Smażymy przez ok. 5 - 7 minut co chwilę mieszając, aż pieczarki odparują i zaczną się rumienić. Wtedy je solimy, dodajemy masło, natkę i smażymy przez ok. 3 minuty. Wlewamy śmietanę, doprawiamy pieprzem i w razie potrzeby solą, doprowadzamy do zagotowania i odstawiamy z ognia. Gęstniejący sos można rozcieńczać wodą, mlekiem lub bulionem, jednocześnie podgrzewając i mieszając go. Sosu pieczarkowego możemy używać do makaronu, ryżu, gołąbków, placków ziemniaczanych czy kopytek (o ile będzie nam się chciało robić kopytka).

pancetta

Di Dancan - Opera propria, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2760142

Boczek w roli głównej

Coś, co zawiera dużo kalorii i da nam siłę na nocna wachtę, czyli carbonara. Do tego sosu potrzebujemy boczku, bekonu albo pancetty, do tego 3 jajka, parmezan i pieprz.

Pokrojony w kostkę lub paski boczek podsmażamy na oliwie na patelni. Mieszamy jajka z parmezanem, sporą ilością pieprzu i kilkoma łyżkami wody, która została po odcedzeniu makaronu (możemy dodać odrobinę śmietany). Do boczku wrzucamy odcedzony makaron, podsmażamy przez chwilę, po czym wlewamy sos jajeczny i mieszamy. Uwaga w momencie wlewania sosu – jeśli patelnia będzie zbyt gorąca, sos zetnie nam się w jajecznicę i wtedy zamienimy carbonarę na danie śniadaniowe z makaronem.

 

Tagi: gotowanie, sosy
TYP: a3
0 0
Komentarze
TYP: a2

Kalendarium: 19 June

Wodowanie nowego trimarana "IDEC" dla Francisa Joyona.
wtorek, 19 czerwca 2007
Rehabilitacja Mariusza Zaruskiego.
poniedziałek, 19 czerwca 1989
Blisko Salcombe Harbour wchodzi na mieliznę "Herzogin Cecile".
piątek, 19 czerwca 1936
Na redzie portu gdyńskiego stanął, zakupiony ze składek społeczeństwa żaglowiec "Dar Pomorza".
czwartek, 19 czerwca 1930
Urodziła się Teresa Remiszewska-Damsz, była pierwszą Polką, a czwartą kobietą na świecie, która samotnie przepłynęła Atlantyk. W 1972 r. wzięła udział w regatach OSTAR, wcześniej odbyła pierwszy samotny rejs po Bałtyku na s/y "Zenit".
wtorek, 19 czerwca 1928
W holenderskiej stoczni GM Muller zwodowano trzymasztowy szkuner "Vlissingen", późniejszą "Iskrę", statek szkolny Polskiej Marynarki Wojennej.
wtorek, 19 czerwca 1917
Nieopodal Bacon Island Bar na mieliznę wchodzi "Flying Cloud".
piątek, 19 czerwca 1874
Wodowanie "Sovereign of the Seas" - największego klipra zbudowanego przez J. W. Griffithsa i McKaya - słynnych budowniczych kliprów herbacianych.
sobota, 19 czerwca 1852