TYP: a1

Afrodyzjak kapitana Macieja – czyli „salata nica”

sobota, 2 kwietnia 2011
MZ

Kapitan Maciej, subtelny esteta, koneser intelektualnych lektur i takichże rozrywek, wielbiciel piękna i kobiet, nosił zasłużony przydomek Don Juan. Był bowiem powszechnie znany i podziwiany za swoje rozliczne podboje. Praktycznie nie było kobiety, która potrafiła by mu się oprzeć. Tak, to prawda, kapitan Maciej miał w życiu dwie pasje, którym oddawał się całkowicie – były to właśnie kobiety i… żeglarstwo! Obie potrafił łączyć w sposób znakomity. Gdy o innych marynarzach twierdzono, że w każdym porcie mają narzeczoną, o Macieju było wiadomo, że ma ich nie jedną, nie dwie, nie trzy, ale przynajmniej dwadzieścia! O jego niebywałej erotycznej sprawności, wyrafinowaniu, a wręcz wyuzdaniu krążyły legendy, powtarzane przez jego obecne i byłe kochanki, powtarzane, co należy podkreślić, z uznaniem i nutą zachwytu oraz wyraźnie odczuwalnego podniecenia. Jego liczne przyjaciółki nie były o siebie zazdrosne – wystarczało im bowiem przeświadczenie, że każdej z nich Maciej dostarcza najlepszych, najdoskonalszych, niebywałych, wręcz kosmicznych doznań.

W czym tkwiła tajemnica powodzenia Macieja, co mu zapewniało tę niesłychaną seksualną potęgę, o której opowiadano sobie podczas spotkań w portowych tawernach, z zazdrością szeptano w mesach jachtów, pod pokładami żaglowców, w zakazanych spelunach, ale i na salonach. Co podtrzymywało jego, nie bójmy się tego określenia, JURNOŚĆ?

Odpowiedź, choć skwapliwie przez Macieja ukrywana, była prosta – otóż przed każdym nowym podbojem, przed każdym planowanym rejsem, zjadał miskę przez siebie w ukryciu przygotowanej, Salaty Nicy, czyli sałaty nicejskiej, w której najważniejszym składnikiem, oprócz tuńczyka i kilku rodzajów sałat, były jajka przepiórcze!

Aby przygotować sobie ten afrodyzjak kapitana Macieja trzeba zaopatrzyć się w sałatę, tzw. „lodową”, radicchio, można do tego dodać rukolę, odrobinę roszponki. Drobno poszarpane listki wymieszać należy z tuńczykiem z puszki. Co ważne powinien być to tuńczyk w zalewie własnej, nie w oleju!

Sporą ilość jajek przepiórczych, 15 do 20, gotujemy na twardo. (Przepiórcze jaja na twardo gotuje się 3 minuty.) Jajka obieramy ze skorupek, kroimy na połówki i dodajemy do sałaty, wszystko mieszamy polewając oliwą extra virgin i octem z białego wina. Teraz już można jeść.

TYP: a3
0 0
Komentarze
TYP: a2

Kalendarium: 23 September

W Southamton wystartowała kolejna (ósma) edycja załogowych regat dookoła świata, tym razem pod nazwą The Volvo Ocean Race Round the World.
niedziela, 23 września 2001
W Łebie zakończył okołoziemski rejs Kapitan Krzysztof Baranowski na s/y "Lady B" (ex "Wojewoda Pomorski"); Kapitan Krzysztof Baranowski stał się tym samym pierwszym Polakiem, który dwukrotnie samotnie okrążył kulę ziemską pod żaglami.
sobota, 23 września 2000
Odbył się chrzest "Daru Przemyśla", na którym Henryk Jaskuła opłynął kulę ziemską w rejsie non stop.
czwartek, 23 września 1976
W Olsztynie powołano do życia oddział Yacht Klubu Polski.
poniedziałek, 23 września 1946
Sejm uchwalił ustawę o budowie portu w Gdyni.
sobota, 23 września 1922