TYP: a1

Dlaczego ryba psuje się od głowy?

czwartek, 13 stycznia 2022
Hanka Ciężadło

Każdy z nas zapewne słyszał to porzekadło. Ile ma ono wspólnego z prawdą? Czy dotyczy tylko zdemoralizowania elit, czy może ma jakieś odniesienie w biologii? I dlaczego właściwie ryba, niezależnie od tego, z której strony zacznie się psuć, robi to szybciej, niż np. kurczak?

Kto to w ogóle wymyślił?

Jak to zwykle bywa w przypadku ”utartych prawd” – nie wiadomo. Językoznawcy twierdzą, że istnieje kilka prawdopodobnych źródeł tego przysłowia. Jeden z najbardziej rozpowszechnionych poglądów przypisuje go niejakiemu Plutarchowi z Cheronei – starożytnemu greckiemu uczonemu oraz pisarzowi. W swoim dziele pt. „Biografie porównawcze” opisywał on żyjących w jego czasach polityków, generałów oraz władców i tam właśnie po raz pierwszy użył sformułowania „ryba psuje się od głowy” w sensie metaforycznym.

Na kolejne wystąpienie tego zwrotu trzeba było czekać kilkanaście wieków. Jak czytamy w książce „Znaczenie przypowieści: od tradycyjnej mądrości do notorycznych stereotypów” autorstwa prof. Wolfganga Midera, sformułowanie o rybie pojawia się w siedemnastowiecznym traktacie „Raport z Nowej Anglii”. Co wiekawe wystepuje tam w wersji bardziej rozbudowanej: „zapach gnijącej ryby zaczyna się rozprzestrzeniać od głowy”. W tym przypadku również chodzi o znaczenie metaforyczne. A jak to wygląda z punktu widzenia biologii?

Jak psuje się ryba?

Przede wszystkim psuje się bardzo szybko. Proces rozkładu następuje w znacznie większym tempie, niż w przypadku mięsa zwierząt lądowych. Dzieje się tak z dość prozaicznego powodu: rzecz w tym, iż ryby są organizami zmiennocieplnymi.

Zwykle pływają w środowisku o niższej temperaturze, niż tak zwana „pokojowa”. Po wyciągnięciu z wody trafiają więc do świata, gdzie otacza je miłe ciepełko. Sprawia to, że żyjące w rybim mięsie bakterie dostają nagłego przyspieszenia rozwoju i przeprowadzają procesy rozkładu znacznie szybciej, niż zwykle. W przypadku zwierząt stałocieplnych, czyli ptaków lub ssaków, bakterie również działają, ale w swoim stałym tempie.

Co z tą głową?

Ok, wiemy już, dlaczego ryba psuje się szybciej, niż kurczak. Czy jednak aby na pewno jej rozkład zaczyna się od głowy?

Otóż wcale nie: tak naprawdę proces psucia rozpoczyna się tam, gdzie jest najwięcej bakterii – a więc w jelitach. To dlatego nieświeże ryby mają nadęty brzuch, a gromadzące się wewnątrz gazy powodują, że truchło pływa po powierzchni wody, zamiast w niej zatonąć.

Skąd więc wziął się pogląd mówiący o psuciu od głowy? Prawdopodobnie z doświadczenia: gnijąca ryba o wzdętym brzuchu to już stan zaawansowanego rozkładu. Zanim do niego dojdzie, pojawiają się jednak inne symptomy – i należy szukać ich właśnie w okolicy głowy. Pierwszymi oznakami, że mamy do czynienia z rybą „drugiej świeżości” są mętne lub wklęsłe oczy oraz blade skrzela.

A sens metaforyczny? Czy rzeczywiście demoralizacja elit powoduje rozkład reszty społeczeństwa? To już zagadnienie z zupełnie innej bajki. Zresztą w tym przypadku każdy z nas ma zapewne własne spostrzeżenia.

 

Tagi: ryba, świeżość, ciekawostki, przysłowie
TYP: a3
0 0
Komentarze
TYP: a2

Kalendarium: 27 kwietnia

Na "Down Star" zakończył rejs dookoła świata George Fairle.
wtorek, 27 kwietnia 1965
Odbył się w Warszawie Zjazd Delegatów YKP; zjazdowi przewodniczył Ludwik Szwykowski, jeden z założycieli YKP. Na zjeździe wybrano nowy zarząd z prezesem Bronisławem Barylskim na czele.
niedziela, 27 kwietnia 1947
W Warszawie umiera Antoni Dobrowolski (urodzony w 1872 r.) profesor, geograf, uczestnik wyprawy arktycznej na belgijskim żaglowcu "Belgica", przyczynił się do powstania pierwszej polskiej stacji artycznej na Wyspie Niedźwiedziej.
wtorek, 27 kwietnia 1954
Urodził się Samuel Morse, twórca alfabetu Morse'a.
środa, 27 kwietnia 1791
Na Filipinach w walce z tubylcami ginie Ferdynand Magellan.
sobota, 27 kwietnia 1521