TYP: a1

Ryż z pieczarkami

Koszta
niskie
Trudność
łatwe
Czas
do 1 godziny
Ryż, pieczarki (mogą być z zalewy, ze słoika), cebula, masło/oliwa, ser opcjonalnie (parmezan lub podobny, ostry) Na 7 osób zużywałam 3 woreczki ryżu, 80 dkg pieczarek
Na masło/oliwę wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę smażymy, dodajemy pokrojone pieczarki, dodajemy sól, dużo pieprzu. Smażymy parę minut, mieszając od czasu do czasu. Wrzucamy ryż i dodajemy wodę lub bulion (jak ma być z kostki, to lepsza woda), w stosunku 1:2 (szklanka ryżu, 2 wody). Zwiększamy płomień i mieszając czekamy, aż woda zacznie wrzeć, a ryż wchłaniać wodę. Mieszamy, zmniejszamy do minimum, przykrywamy i co jakiś czas mieszając, dusimy wszystko, aż ryż będzie miękki. Im więcej pieczarek, tym lepiej i dużo pieprzu. Na koniec, można dodać potarty parmezan (sporo) i masło. Wszystko wymieszać, poczekać chwilę, żeby się połączyło. I jest :)
0 0
Komentarze
Smakosze dania
dodaj siebie
TYP: a2
Przepisy
TYP: a3