TYP: a1

Południowoafrykańskie owoce morza

Koszta
średnie
Trudność
łatwe
Porcje
1-2 porcje
Czas
do 30 minut

Składniki:

  • 16 średnich krewetek (mrożonych i obranych)
  • czerwona papryka
  • szpadki do nabijania krewetek i papryki

 

Marynata:

  • 3/4 szklanki soku ze świeżo wyciśniętej pomarańczy
  • łyżeczka otartej skórki pomarańczowej
  • 3/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • ząbek czosnku
  • mały kawałek imbiru (wielkości połowy dużego ząbka czosnku)
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • pół łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • sól do smaku

Mąkę wymieszaj z dwiema łyżkami zimnej wody, winem i sokiem z pomarańczy. Dodaj miód, przecier pomidorowy, skórkę pomarańczy, sól i paprykę. Posiekaj drobno czosnek i imbir i dodaj do marynaty. Rozmrożone krewetki włóż do głębokiego naczynia, zalej przygotowana marynatą dokładnie przykryj i odstaw do lodówki na 3-4 godziny. Paprykę umyj usuń gniazdo nasienne i białe błonki i pokrój na 16 równych kawałków. Krewetki odsącz delikatnie z marynaty, nabij na szpadki (po 4 sztuki na każdą), przekładając je kawałkami papryki. Szaszłyki należy smażyć 6-8 minut na dobrze rozgrzanym grillu, często je obracając - krewetki powinny być równomiernie zarumienione z każdej strony. Danie należy podawać z pieczywem.

0 0
Komentarze
Smakosze dania

Nikt jeszcze się nie dodał. Bądź pierwszy!


dodaj siebie
TYP: a2
Przepisy
TYP: a3