TYP: a1

Gołąbki

Koszta
średnie
Trudność
trudne
Porcje
więcej niż 6 porcji
Czas
dłużej niż 2 godziny

ryż - 1/2kg

mięso mielone z szynki - 1kg.

cebula - 2 szt. duże.

kapusta biała - 2 główki duże

przyprawy - sól, pieprz, pieprz ziołowy, gałka muszkatałowa, maggi

Sos Napoli knorr - 1 op.

pomidory w puszce w kawałkach - 1 szt.

cukinia - 1/2 szt małej

pomidory suszone - 10 płatków

cebula mała - 1 szt.

czosnek - 1 ząbek

jaja - 4 szt.

Ryż opłukać, zalać wodą w ilośći 2x wiekszej niż objętość ryżu, gotować na małym ogniu ~15 min.Zdjąć z pieca, opakować w ręcznik i włożyć pod kołdrę na 30 min. Mięso przesmażyć z cebulą i przyprawami. Po ostudzeniu mięsa i ryżu, połączyć je ze sobą, wbić jaja, osolić do smaku, dodać maggi i gałkę muszkatałową, zagnieść rękami. Tak powstał farsz do gołąbków. Z kapysty usunąć głąby i kapustę gotować w bardzo dużym garnku do miekkości zewnętrznych liści. Na biężąco odłączać miękkie liście od główki kapusty odkładać je na talerz. Najbardziej zewnętrzne liście po ugotowaniu zostaną wykorzystane do wyłożenia garnka podczas gotowania gołąbków. Sukcesywnie zmiękczone liście układać na stole, do nich nakładać farsz i zawijać. Gotowe gołąbki włożyć do garnka wyłożonego pozostawionymi liśćmi, zalać wodą z gotującej się kapusty i lekko ciągnąć na ogniu ok 30 min.

Sos: Do rondla wrzucić pokrojoną cebulę, cukinię i suszone pomidory, dodać oleju i lekko przesmażyć. Dodać przyprawy i czosnek. Po przesmażeniu dodać pomidory z puszki i dusić ok 15 min. Dodać trochę wody i sos Napoli. Energicznie mieszać w celu uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec można dodać odrobinę słodkiej śmietanki 30%, sos będzie  bardziej aksamitny.

Przed spożyciem gołąbki obsmażyć aż do zarumienienia kapusty na patelni. 

Podawać z sosem. 

Smacznego.

 

0 2
Komentarze
Smakosze dania
dodaj siebie
TYP: a2
Przepisy
TYP: a3