TYP: a1

Mini pizza

Koszta
niskie
Trudność
łatwe
Porcje
5-6 porcji
Czas
do 2 godzin
mąka pszenna 500 g drożdże zwykłe mleko 0,5 litr sól 1 szczypta kminek według uznania słonecznik suszony według uznania szynka plastry przyprawa do pizzy 10 g ser żółty plastry pieczarki 20 g keczup bazylia według uznania olej przecier pomidorowy
W niewielkim naczyniu rozpuścić w mleku drożdże wraz z szczypta soli i łyżka maki. Pozostawić do wyrośnięcia rozczynu. W większej misce pozostawić 500g mąki wsypać do niej słonecznik, dynie oraz szczyptę kminku. Gotowy rozczyn wyrobić wraz z mąką na gładkie ciasto, wlać olej i wyrabiać aż ciasto zacznie się wydawać puchnące. Pozostawić do wyrośnięcia, następnie rozwałkować na stolnicy na grubość 1cm i szklanka o większym obwodzie wykrawać krążki i układać na opruszonej mąką blasze. Każdy krażek smarować przecierem pomidorowym i układać na nich niewielkie plastry szynki oraz cienko pokrojone pieczarki. Posypać bazylią, przyprą do pizzy i posypać startym żółtym. Gotowe mini-pizze pozostawić do wyrośnięcia na ok.25 min (w zależności od ciepła w pomieszczeniu). Następnie nagrzać piekarnik na ok. 180 stopni i włożyć pizze, piec ok. 30 min. Gotowe pizze polać keczupem w miare uzniania.
0 1
Komentarze
Smakosze dania

Nikt jeszcze się nie dodał. Bądź pierwszy!


dodaj siebie
TYP: a2
Przepisy
TYP: a3