TYP: a1

Makaron z kurkami

Koszta
niskie
Trudność
łatwe
Porcje
1-2 porcje
Czas
do 30 minut
Nazbierane w lesie grzyby kurki - im więcej, tym lepiej Śmietana 18% Makaron, np. tagliatelle lub świderki Trochę masła Sól, pieprz Może być natka pietruszki
Nie ma to jak prosta, tania, a jednocześnie smaczna potrawa z własnoręcznie nazbieranych grzybów! Kurki mają na szczęście to do siebie, że ciężko pomylić je z innymi grzybami. (Żółciutkie, blaszkowane od spodu, z gładkimi kapeluszami; rosną najczęściej w "koloniach", więc kiedy trafi się na jedną, warto szukać obok) Oczyszczone i pokrojone kurki podsmażamy na maśle na patelni. Gdy wypuszczą trochę wody, przykrywamy je i dusimy ok. 20 minut tak, aby były miękkie. Pod koniec duszenia solimy. W międzyczasie gotujemy makaron. Następnie do kurek dodajemy kubeczek śmietany, pieprz do smaku i dusimy to jeszcze razem ok. 3 minut. Łączymy z makaronem, całość można posypać posiekaną natką pietruszki.
0 0
Komentarze
Smakosze dania
dodaj siebie
TYP: a2
Przepisy
TYP: a3