TYP: a1

Zupa z pawia (Pawii) czyli gigantyczne nieporozumienie

środa, 8 stycznia 2014
MZ

- Cóż, moi drodzy – Wojtek wychynął na chwilę z kabiny – Mam dla was złą wiadomość. Właśnie sprawdziłem naszą jachtową kasę i ze smutkiem muszę powiedzieć, że ujrzałem tam pustkę.


Wyciągnął rękę, w której dzierżył portfel i zademonstrował mizerię jego zawartości.


- Ale to nie koniec. Równie pusta jest nasza spiżarnia, a wobec braku gotówki nie ma szans na jej uzupełnienie. W tutejszych sklepikach nie honorują kart kredytowych, a najbliższy bankomat mamy w odległości dwóch dni żeglugi.


Te słowa wywołały konsternację wśród załogi, by nie rzec panikę, o tyle zrozumiałą, że perspektywa dwóch dni o suchym pysku nawet najtwardszych żeglarzy może przerazić.


- A alkohol? – wykrzyknął Marcin – Czy coś zostało?


- No właśnie – wtórował mu Piotrek - Furda z jedzeniem, głód wytrzymamy, ale bez piwa, wina i wódeczki nie przetrwamy. Poza tym, gdy na statku zabraknie napitków, to kończy się cierpliwość i rozpoczyna się bunt!


- Bunt nam nie grozi – uspokoił Wojtek – Jest jeszcze sporo piwa, dwie butelki wina i ledwie napoczęta butelka wódki. Ale i tak do czasu, gdy będziemy mogli uzupełnić spiżarnię i barek, zarządzam reglamentację alkoholu!


- No dobrze! Ale co będziemy jedli – zapytała Monika, która słynęła nie tylko z asertywności, ale także z dbałości o zrównoważoną i zdrową dietę.


- Spokojnie przyjaciele, nie dam wam zginąć z głodu – Wojtek ponownie wychynął z kabiny - Parę rzeczy jeszcze mamy, zatem dzisiaj będzie zupa z Pawii.


-Z pawi! - zdumiał się Tadzio. - Rzeczywiście, przed chwilą widziałem jednego jak chodził brzegiem jeziora. Biegnę go złapać!


Bez zastanowienia zeskoczył z pokładu, po czym biegiem ruszył w kierunku pięknego ptaka, który w pobliżu jachtu pił wodę. Chyży młodzian, wysportowany i fizycznie sprawny, bez trudu pochwycił pawia i mocno go dzierżąc w ramionach rozpoczął powrót na jacht. Ptaszysko przerażone usiłowało wydostać się z tych objęć i darło się wniebogłosy. Te wrzaski wywabiły z kabiny Wojtka. Gdy ujrzał co się dzieje, naprzód się roześmiał, by po chwili krzyknąć w stronę chłopaka.


- Tadziu! Puść pawia! Chodzi o zupę z Pawii – zupa Pavese – zaraz ją podam.


Po chwili cała dzielna załoga z apetytem opróżniała talerze.

 

Zupa z Pawii (Zupe Pavese)

Na rozgrzanej oliwie podsmażyć delikatnie pokrojony w plastry czosnek; należy pilnować by się nie przypalił. Gdy oliwa przejdzie jego aromatem, należy go zdjąć z patelni, a na oliwie zrumienić z obu stron kromki chleba. Grzanki należy ułożyć na talerzach. Bulion, może być z kostki, choć oczywiście lepiej, jeśli sami go przygotujemy, podgrzewamy. Na każdą grzankę kładziemy żółtko świeżego jajka – surowe. Talerze napełniamy bulionem tak, by nie zmoczyć z wierzchu grzanek. Do zupy możemy dodać czosnek, który dusił się na oliwie, możemy też całośc posypać tartym parmezanem i posiekanym oregano lub szczypiorkiem.

TYP: a3
0 0
Komentarze
TYP: a2

Kalendarium: 19 May

Yves Parlier na katamaranie "Mediatis Region Aquitaine" bije rekord 24-godzinnej żeglugi w klasie 60-stopowej z wynikiem 585,5 Mm (o 45,5 Mm lepiej od poprzedniego rekordu).
piątek, 19 maja 2006
W Breście zakończył rejs trimaran "Sport Elec", jacht z pięcioosobową załogą na pokładzie; okołoziemską trasę przebyto w 71 dni, 14 godzin, 22 minuty i 8 sekund, co było ówczesnym rekordem Jules Verne Trophy.
poniedziałek, 19 maja 1997
Na "Nord IV" z San Francisco wyruszył w samotny rejs dookoła świata Andrzej Urbańczyk; trasa wiodła przez Cieśninę Torresa do portu Darwin, potem do Kapsztadu i Panamy i z powrotem do San Francisco (24.06.1984 r.).
środa, 19 maja 1982
W San Francisco urodził się Paul Cayard, jeden z najbardziej słynnych żeglarzy morskich na świecie.
wtorek, 19 maja 1959
Z Falmouth na jachcie "Emmanuel" wyruszył w rejs przez Atlantyk trasą północną komandor R. D. Graham; dotarł do Saint John's na Nowej Fundlandii (z krótkim postojem w Bantry w południowej Irlandii).
piątek, 19 maja 1933