TYP: a1

"Spicy Beef Nachos"

piątek, 24 czerwca 2011
TJ
Wiele przepisów, które publikowane są na łamach prasy, zdaje się być jakby wyjęte z rzeczywistości. Zdjęcie pokazuje jedno, treść drugie, a po przyrządzeniu wychodzi jeszcze coś innego. Wydaje się jakby ludzie zapomnieli, że potrawy nie muszą być skomplikowane, aby były dobre. Może będziemy w Tawernie Skipperów nieco staromodni, jednak pójdziemy pod prąd trendom i zaproponujemy coś prostego...

Danie banalne w przyrządzeniu, może nie najtańsze, ale przepyszne na wieczorną kolację przy piwku czy czymś mocniejszym.

Składniki na 4 osoby:
3 opakowania chrupek Nachos - średniej wielkości
15 dag sera Cheddar
1,5 puszki pomidorów
około 50 dag mięsa mielonego wołowego
4 ząbki czosnku
3 cebulki dymki
papryczki Jalapeno (małe opakowanie w zupełności wystarczy)
1 papryka
puszka fasoli
mała śmietana 18%
oliwa z oliwek
sól, pieprz, ostra papryka


Wersja nieco zmodyfikowana m.in. bez papryczek Jalapeno
Na oliwie smażymy mięso mielone z posiekanym czosnkiem - sól, pieprz do smaku - odstawiam na bok. Ponownie wlewamy nową porcję oliwy z oliwek, wrzucamy pomidory z puszki, przyprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Smażymy 5-10 minut tak, aby woda nieco odparowała i sos przesiąkł przyprawami - odstawiamy na bok.

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. Do brytfanny wrzucamy po kolei chrupki Nachos - dość sporo, usmażone mięso wołowe, posypujemy fasolę z puszki oraz pokrojoną w cienkie plasterki papryką. Na to nakładamy ser Cheddar (starty albo plasterki), następnie pokrojoną cebulę oraz kawałki papryczek Jalapeno. Z papryczkami radziłbym ostrożnie. Dzielić tak, aby wyszło około 8-10 plasterków na porcję - są dość pikantne. Całość doprawić ostrą papryką i włożyć do piekarnika na około 10 minut - aż ser się stopi i nieco się zarumieni. Następnie wyjmujemy brytfankę z piekarnika, nakładamy danie na talerz, a obok kładziemy 2 łyżeczki śmietany. Śmietana super łagodzi pikantne potrawy oraz jest zarazem wspaniałym "dipem" do zamaczania Nachos.

Danie jest dość pikantne, coś na wzór "meksykańskiego żarcia". Zalecane zimne piwko do popicia...

Smacznego!

PS. Przepraszam za wersję angielską nazwy, ale danie jadałem dość często w Anglii i za nic w świecie nie znam polskiego odpowiednika.
TYP: a3
0 0
Komentarze
TYP: a2

Kalendarium: 6 lipca

Bruno Peyron na "Orange 2" bije rekord przejścia Atlantyku (2925 Mm w czasie 4 dni, 8 godzin, 23 minuty, 5 sekund).
czwartek, 6 lipca 2006
Francis Joyon bije na trimaranie "IDEC" rekord przejścia Atlantyku z czasem 6 dni, 4 godziny, 1 minuta, 5 sekund (2980 Mm).
środa, 6 lipca 2005
Wyruszył s/y "Generał Zaruski" pod dowództwem Kpt. Andrzeja Rościszewskiego; statek dotarł aż do Hornsundu i Zatoki Białych Niedźwiedzi, do polskiej stacji arktycznej. Rejs zakończył się 31.08.1975 r. w Gdyni.
niedziela, 6 lipca 1975
Z Hamilton na Bermudach wystartował do transatlantyckich regat z metą w Travemunde s/y "Komodor" pod dowództwem Kpt. Tadeusza Siwca; był to pierwszy start polskiego jachtu w regatach oceanicznych.
sobota, 6 lipca 1968
Na Morawach urodził się Richard Konkolski, żeglarz czechosłowacki, dwukrotny uczestnik wokółziemskich regat dookoła świata BOC Challenge.
wtorek, 6 lipca 1943
Zakończył rodzinny rejs dookoła świata na szkunerze "Sunbeam" Thomas Brassey; trasa o długości 37 000 Mm wiodła z Cowes przez Rio de Janeiro, Cieśninę Magellana, Tahiti, Honolulu, Colombo, Kanał Sueski, Gibraltar do Cowes.
piątek, 6 lipca 1877