TYP: a1

Wodny Festiwal w Janikowie

czwartek, 14 czerwca 2012
Informacja prasowa
Po pięcioletniej przerwie na motorowodną mapę świata powraca Janikowo. Będzie to powrót w światowym stylu, bowiem już w najbliższy weekend na wodach Jeziorach Pakoskiego odbędzie się Wodny Festiwal, czyli rywalizacja o najwyższe trofea w najbardziej widowiskowych klasach.

Wodny Festiwal odbędzie się w Polsce po raz pierwszy. Prawo jego organizacji otrzymują tylko najbardziej zasłużone i doświadczone ośrodki motorowodne. Bez wątpienia do takich należy właśnie Janikowo, które ostatni raz gościło tak wielkie zawody w 2007 roku. Rozgrywane wtedy były mistrzostwa świata w klasie O-250, a tytuł w imponującym stylu zdobył Luigi Colombi (Włochy).

Wodny Festiwal rozegrany zostanie w Polsce po raz pierwszy. Wybór Janikowa to zasługa wspaniałej organizacji zawodów motorowodnych w poprzednich latach. Przypomnijmy – Janikowo zorganizowało Puchar Świata, czterokrotnie mistrzostwa świata i pięciokrotnie mistrzostwa Europy. Po pięciu latach przerwy zyskało ogromną szansę powrotu na motorowodną mapę świata. Spotkało się to także z bardzo pozytywnym przyjęciem przez samych zawodników, dla których akwen w Janikowie jest jednym z ulubionych w Polsce, podobnie jak w Chodzieży.

W tym roku w ramach Wodnego Festiwalu w Janikowie zobaczymy inaugurację walki o tytuły mistrzów Europy w Formule 125 i Formule 350 oraz o mistrzostwo świata w Formule 500. Zaplanowane na początek maja zawody w Boretto we Włoszech nie doszły do skutku z uwagi na zbyt wysoki poziom wody na rzece Po. Dzięki temu do Janikowa przyjedzie wielu wspaniałych zawodników. Na Jeziorze Pakoskim zobaczymy wielu utytułowanych i ciągle wysoko klasyfikowanych reprezentantów Polski, z tegorocznym mistrzem Europy w klasie O-175 Henrykiem Synorackim (PKMor LOK Poznań) na czele. Wystartuje on tym razem w Formule 125, gdzie trzykrotnie już zdobywał złote medale mistrzostw Europy (2002, 2003 i 2010). Wspierać go będą brązowy medalista ME z 2006 roku Marcin Zieliński (SKM LOK Szczecin). Najgroźniejsi rywale to mistrzowie świata w ostatnich latach – Włosi Manuel Zambelli i Alex Zillioli oraz Estończyk Erko Aabrams.

W Formule 350 nie mamy reprezentanta, ale pomimo tego spodziewać się można ciekawego widowiska, gdyż start zapowiedzieli już Węgierka w barwach Austrii Tunde Bedi, Paul Jillings z Wielkiej Brytanii i Tomas Lind ze Szwecji. Nie wiadomo, jeszcze czy przyjedzie aktualny mistrz świata (tytuł zdobył dwa tygodnie temu) Rene Behncke (Niemcy).

W Formule 500 także nie brakuje wielkich nazwisk. Obok doskonale znanych wszystkim w Polsce Tadeusza Haręzy, który w Mistrzostwach Europy 10 czerwca br. zdobył srebrny medal), wielokrotnego mistrza świata Attili Havasa (Austria), Mauro Bacchi (Włochy), Alessandro Cremona (Włochy) - wystartuje blisko dwudziestu szybkich i odważnych zawodników, wśród nich jeden zza Oceanu Atlantyckiego – James Aderholdt (USA).

W sobotę od 8.30 do 13.30 odbędą się treningi, o godzinie 14.15 uroczyste otwarcie zawodów i od 15.30 rozpoczną się wyścigi.

Niedzielna część rywalizacji to biegi finałowe zawodnicy wystartują do nich o 11:00, ogłoszenie oficjalnych wyników, rozdanie medali i wspaniałych kryształowych pucharów (mistrzowie świata i Europy otrzymają puchary o wysokości 135 cm) oraz ceremonia zakończenia zawodów przewidziana jest na godzinę 15:30.

PLAN IMPREZY

Piątek, 15.06.2012

15:00 - 18:00 Kontrola dokumentów oraz techniczna wszystkie klasy
19:00 - 22:00 Impreza integracyjna wszyscy uczestnicy

Sobota, 16.06.2012

07:30 - 12:00 Kontrola dokumentów oraz techniczna wszystkie klasy
08:00 Odprawa Zawodników Formuły
08:15 Odprawa Zawodników OSY 400, GT 30, T 400
08:30 Trening dowolny – 45 min F 125
09:15 Trening dowolny – 45 min F 350
10:00 Trening dowolny – 45 min F 500
10:45 Trening dowolny – 30 min OSY 400
11:15 Trening dowolny – 30 min GT 30 + T 400
11:45 Time trial – 45 min F 125
12:30 Time trial – 45 min F 350
13:15 Time trial – 45 min F 500
14.15 - 14.45 – Ceremonia otwarcia, wszyscy zawodnicy – obowiązkowo, pozostali serdecznie zaproszeni
14:45 - 15:30 – przerwa obiadowa
15:30 Bieg No. 1 F 125
15:55 Bieg No. 1 F 350
16:20 Bieg No. 1 F 500
16:45 Bieg No. 1 OSY 400
17:05 Bieg No. 1 GT 30 + T 400
17:25 Bieg No. 2 F 125
17:50 Bieg No. 2 F 350
18:15 Bieg No. 2 OSY 400
18:25 Bieg No. 2 GT 30 + T 400
Od 20:00 – inne atrakcje, wszyscy uczestnicy

Niedziela, 17.06.2012

08:15 Odprawa Zawodników - wszystkie klasy
08:30 Trening dowolny – 30 min F 125
09:00 Trening dowolny – 30 min F 350
09:30 Trening dowolny – 30 min F 500
10:00 Trening dowolny – 15 min OSY 400
10:15 Trening dowolny – 15 min GT 30 + T 400
11:00 Bieg No. 3 F 125
11:25 Bieg No. 3 F 350
11:50 Bieg No. 2 F 500
11:50 Bieg No. 3 OSY 400
12:10 Bieg No. 3 GT 30 + T 400
12:30 - 13:15 – przerwa obiadowa
13:15 Bieg No. 4 F 125
14:40 Bieg No. 4 F 350
14:05 Bieg No. 3 F 500
Kontrola po wyścigu
15:30 Ceremonia rozdania nagród - wszyscy uczestnicy
TYP: a3
0 0
Komentarze
TYP: a2

Kalendarium: 22 August

W Cowes z okazji 150.lecia Pucharu Ameryki zorganizowano jubileuszowe regaty, w których wystartowało 208 jachtów z różnych epok, a zwyciężył "Stealth" w czasie o prawie 5 godzin lepszym niż czas jachtu "America" z 1851 r.
środa, 22 sierpnia 2001
Zmarł Kpt. Antoni Ledochowski, jedna z legendarnych postaci polskiego żeglarstwa, wykładowca Szkoły Morskiej w Tczewie, potem w Gdyni, autor m.in. doskonałych podręczników z astronawigacji
czwartek, 22 sierpnia 1974
Zmarł Eugeniusz Kwiatkowski, m.in. twórca Gdyni i Centralnego Okręgu Przemysłowego
czwartek, 22 sierpnia 1974
Start do wokółziemskiego rejsu Bernarda Moitessiera na "Joshua"
czwartek, 22 sierpnia 1968
S/y "Swarożyc" pod Kpt. Wacławem Liskiewiczem zakończył rejs na Spitsbergen (po przebyciu 4905 Mm); był to pierwszy rejs polskiego jachtu w rejony podbiegunowe
wtorek, 22 sierpnia 1967
Na jachcie "Anahita" wyruszył w rejs dookoła świata Louis Bernicot; rejs zakończył się pełnym sukcesem, przy czym odbył sie on bez jakiejkolwiek poważniejszej awarii
sobota, 22 sierpnia 1936