TYP: a1

Wyżywienie na rejsie

piątek, 22 lipca 2011
Weronika Morys

Fot. jeffowenphotos
Stałym elementem każdego rejsu, zwłaszcza morskiego, jest kwestia zaprowiantowania. Zanim wybierzemy się na zakupy, musimy odpowiedzieć sobie na kilka pytań.


To jakie produkty żywnościowe warto zabrać ze sobą, zależy od kilku czynników. Przede wszystkim - co oczywiste - od tego, gdzie odbywa się rejs. Mazury, Bałtyk, Chorwacja, Karaiby - w każdym z tych miejsc inna jest dostępność i wyposażenie sklepów, różne są również ceny. Drugą ważną sprawą jest długość rejsu. Także preferencje żywieniowe załogi nie są bez znaczenia. Należy dowiedzieć się, czy wśród załogi mamy wegetarian i czy ktoś nie jest na jakieś produkty spożywcze uczulony.

Artykuły, które chcemy kupić wcześniej i zabrać na rejs muszą być odporne na psucie, stosunkowo lekkie i łatwe w transporcie. Pozostałe najlepiej zakupić na miejscu. Rozpoczynając tworzenie listy zakupów najlepiej zacząć od stworzenia orientacyjnego menu na czas rejsu. To pomoże nam określić ilość i rodzaj potrzebnych produktów. Warto zaplanować również ilość posiłków, jakie mamy zamiar jeść w lokalnych tawernach.

Czarterując jacht za granicą warto mieć na uwadze, że niektórzy armatorzy oferują możliwość zrobienia przed rejsem zakupów według naszej listy i dostarczenia ich na jacht.

Poniżej kilka przykładowych list zakupów i menu, na których można się wzorować:

Jerzy Stępniewski - www.stepniarz.pl
- lista zakupów na tygodniowy rejs po wodach zimnych (Bałtyk, Morze Północne) dla 6-8 osób, z długimi przelotami >> klik

Andrzej Kurowski - strony.aster.pl/spelnij_marzenia
- lista zakupów i menu >> klik

Andrzej Brońka
- lista zakupów 1 >> klik
- lista zakupów 2 >> klik
- lista zakupów 3 >> klik

Velmundi - www.velmundi.pl
tygodniowy czarter w Chorwacji dla około 8-9 osób
- lista zakupów >> klik
- menu >> klik

CZARTER Centrum - www.czarter.pl
7-dniowy rejs w Chorwacji
- menu i lista zakupów >> klik

W przypadku długich i intensywnych rejsów warto rozważyć zaopatrzenie się w tzw. żywność liofilizowaną czyli odwodnioną. Test takiej żywności w Tawernie Skipperów w przyszłym tygodniu!
TYP: a3
0 0
Komentarze
TYP: a2

Kalendarium: 15 lipca

W wieku 86 lat zmarł Zenon Gralak, żeglarz, działacz Pomorskiego Związku Żeglarskiego, dziennikarz i publicysta morski oraz współtwórca nagrody „Rejs Roku”
środa, 15 lipca 1410
Z Port Huron (USA) na Jeziorze Huron wyruszył jacht "Gemini" biorąc udział w regatach Millennium 600 organizowanych wspólnie przez Bayview Yacht Club i Chicago Yacht Club z okazji stulecia regat Chicago Mac. Trasa liczyła 600 mil i prowadziła przez jezior
sobota, 15 lipca 2000
Zmarła Kpt. Teresa Dudzic-Zając; już w 1946 roku była zawodniczką i działaczką Akademickiego Związku Morskiego we Wrocławiu, potem wieloletnim członkiem kadry narodowej, później została trenerem i sędzią.
poniedziałek, 15 lipca 2002
Umiera Bogdan Dacko, który jako pierwszy po wojnie przepłynął Atlantyk na s/y "Hermes".
niedziela, 15 lipca 1990
Urodziła się Kapitan Krystyna Chojnowska-Liskiewicz, która na s/y "Mazurek" jako pierwsza kobieta na świecie odbyła samotny kobiecy rejs dookoła świata.
środa, 15 lipca 1936
W Gdyni odbył się chrzest żaglowca "Zawisza Czarny", jednostki przeznaczonej dla harcerzy, zbudowanej na bazie lugotrawlera "Cietrzew", który wcześniej został wycofany z eksploatacji.
piątek, 15 lipca 1960
Odbyła się kolejna edycja regat o Puchar Ameryki; kolejny raz wygrała załoga amerykańskiego jachtu - obrońcy pucharu "Resolute" z Kpt. Charlesem Adamsem.
czwartek, 15 lipca 1920