TYP: a1

Wyżywienie na rejsie

piątek, 22 lipca 2011
Weronika Morys

Fot. jeffowenphotos
Stałym elementem każdego rejsu, zwłaszcza morskiego, jest kwestia zaprowiantowania. Zanim wybierzemy się na zakupy, musimy odpowiedzieć sobie na kilka pytań.


To jakie produkty żywnościowe warto zabrać ze sobą, zależy od kilku czynników. Przede wszystkim - co oczywiste - od tego, gdzie odbywa się rejs. Mazury, Bałtyk, Chorwacja, Karaiby - w każdym z tych miejsc inna jest dostępność i wyposażenie sklepów, różne są również ceny. Drugą ważną sprawą jest długość rejsu. Także preferencje żywieniowe załogi nie są bez znaczenia. Należy dowiedzieć się, czy wśród załogi mamy wegetarian i czy ktoś nie jest na jakieś produkty spożywcze uczulony.

Artykuły, które chcemy kupić wcześniej i zabrać na rejs muszą być odporne na psucie, stosunkowo lekkie i łatwe w transporcie. Pozostałe najlepiej zakupić na miejscu. Rozpoczynając tworzenie listy zakupów najlepiej zacząć od stworzenia orientacyjnego menu na czas rejsu. To pomoże nam określić ilość i rodzaj potrzebnych produktów. Warto zaplanować również ilość posiłków, jakie mamy zamiar jeść w lokalnych tawernach.

Czarterując jacht za granicą warto mieć na uwadze, że niektórzy armatorzy oferują możliwość zrobienia przed rejsem zakupów według naszej listy i dostarczenia ich na jacht.

Poniżej kilka przykładowych list zakupów i menu, na których można się wzorować:

Jerzy Stępniewski - www.stepniarz.pl
- lista zakupów na tygodniowy rejs po wodach zimnych (Bałtyk, Morze Północne) dla 6-8 osób, z długimi przelotami >> klik

Andrzej Kurowski - strony.aster.pl/spelnij_marzenia
- lista zakupów i menu >> klik

Andrzej Brońka
- lista zakupów 1 >> klik
- lista zakupów 2 >> klik
- lista zakupów 3 >> klik

Velmundi - www.velmundi.pl
tygodniowy czarter w Chorwacji dla około 8-9 osób
- lista zakupów >> klik
- menu >> klik

CZARTER Centrum - www.czarter.pl
7-dniowy rejs w Chorwacji
- menu i lista zakupów >> klik

W przypadku długich i intensywnych rejsów warto rozważyć zaopatrzenie się w tzw. żywność liofilizowaną czyli odwodnioną. Test takiej żywności w Tawernie Skipperów w przyszłym tygodniu!
TYP: a3
0 0
Komentarze
TYP: a2

Kalendarium: 3 June

Grant Dalton na "NZ Endeavour" wygrywa w Southampton 6 edycję Whitbread Race.
piątek, 3 czerwca 1994
Na Atlantyku podczas regat Operation Sail tonie żaglowiec "Marques".
niedziela, 3 czerwca 1984
Z Gdyni w rejs na Islandię wyruszył s/y "Opal" pod dowództwem Kpt. Andrzeja Rościszewskiego; jacht powrócił do Świnoujścia 17 lipca po przebyciu 3558 Mm.
poniedziałek, 3 czerwca 1968
Wodowanie "Columbii", pierwszego jachtu klasy 12-metrowej, który zdobył Puchar Ameryki.
wtorek, 3 czerwca 1958
Urodził się Marek Szurawski, najwiekszy polski szantymen, dziennikarz radiowy i telewizyjny, autor artykułów prasowych i książki o szantach i szantymenach.
czwartek, 3 czerwca 1948
Z Wysp Kanaryjskich wyruszył w podróż na kajaku Franz Romer; dotarł do Antyli po 88 dniach spedzonych na morzu. Zaginął na morzu w próbie przejścia następnego etapu z Antyli do Nowego Jorku.
niedziela, 3 czerwca 1928