TYP: a1

Wyżywienie na rejsie

piątek, 22 lipca 2011
Weronika Morys

Fot. jeffowenphotos
Stałym elementem każdego rejsu, zwłaszcza morskiego, jest kwestia zaprowiantowania. Zanim wybierzemy się na zakupy, musimy odpowiedzieć sobie na kilka pytań.


To jakie produkty żywnościowe warto zabrać ze sobą, zależy od kilku czynników. Przede wszystkim - co oczywiste - od tego, gdzie odbywa się rejs. Mazury, Bałtyk, Chorwacja, Karaiby - w każdym z tych miejsc inna jest dostępność i wyposażenie sklepów, różne są również ceny. Drugą ważną sprawą jest długość rejsu. Także preferencje żywieniowe załogi nie są bez znaczenia. Należy dowiedzieć się, czy wśród załogi mamy wegetarian i czy ktoś nie jest na jakieś produkty spożywcze uczulony.

Artykuły, które chcemy kupić wcześniej i zabrać na rejs muszą być odporne na psucie, stosunkowo lekkie i łatwe w transporcie. Pozostałe najlepiej zakupić na miejscu. Rozpoczynając tworzenie listy zakupów najlepiej zacząć od stworzenia orientacyjnego menu na czas rejsu. To pomoże nam określić ilość i rodzaj potrzebnych produktów. Warto zaplanować również ilość posiłków, jakie mamy zamiar jeść w lokalnych tawernach.

Czarterując jacht za granicą warto mieć na uwadze, że niektórzy armatorzy oferują możliwość zrobienia przed rejsem zakupów według naszej listy i dostarczenia ich na jacht.

Poniżej kilka przykładowych list zakupów i menu, na których można się wzorować:

Jerzy Stępniewski - www.stepniarz.pl
- lista zakupów na tygodniowy rejs po wodach zimnych (Bałtyk, Morze Północne) dla 6-8 osób, z długimi przelotami >> klik

Andrzej Kurowski - strony.aster.pl/spelnij_marzenia
- lista zakupów i menu >> klik

Andrzej Brońka
- lista zakupów 1 >> klik
- lista zakupów 2 >> klik
- lista zakupów 3 >> klik

Velmundi - www.velmundi.pl
tygodniowy czarter w Chorwacji dla około 8-9 osób
- lista zakupów >> klik
- menu >> klik

CZARTER Centrum - www.czarter.pl
7-dniowy rejs w Chorwacji
- menu i lista zakupów >> klik

W przypadku długich i intensywnych rejsów warto rozważyć zaopatrzenie się w tzw. żywność liofilizowaną czyli odwodnioną. Test takiej żywności w Tawernie Skipperów w przyszłym tygodniu!
TYP: a3
0 0
Komentarze
TYP: a2

Kalendarium: 8 May

Odszedł na wieczną wachtę niezwykle zasłużony instruktor ZHP hm. Jan Sauer, bosman, oficer a od 1972 kapitan żaglowca s/y Zawisza Czarny
piątek, 8 maja 2020
W Cannes zwodowano katamaran "Club Med", który następnie pod dowództwem Granta Daltona wygrał regaty The Races.
poniedziałek, 8 maja 2000
Giovanni Soldini na "Fila" wygrywa 4 edycję regat Around Alone jako pierwszy nie Francuz.
piątek, 8 maja 1998