TYP: a1

Makaron ze szpinakiem i serem pleśniowym

sobota, 25 grudnia 2010
TJ
Kiedy brakuje Ci czasu, kiedy chcesz zrobić coś dobrego a zarazem prostego nie ma chyba lepszego dania niż makaron, ze szpinakiem i serem pleśniowym. Danie wręcz banale w przygotowaniu.

Składniki:
opakowanie mrożonego szpinaku (450 - 500g)
makaronu 500 g (może być np penne)
ser pleśniowy np lazur turek niebieski
2 ząbki czosnku
sól
pieprz

Rozbij mrożonkę na małe kawałki, a następnie wrzuć całą zawartość opakowania na rozgrzany olej. Dodaj wyciśnięty ząbek czosnku. W międzyczasie, do osolonej gotującej się wody wrzuć makaron. Gdy szpinak już zmięknie, przypraw go solą i pieprzem, a na koniec, tuż po zdjęciu z kuchenki, dodaj do niego kawałki sera pleśniowego. Makaron przełóż na talerze, wyłóż na niego przygotowany szpinak i gotowe!

Rada:
Podczas podróży z mrożonkami rożnie bywa. Możemy zakupić oczywiście świeży szpinak. Jak go przyrządzić?
Bardzo prostym sposobem na ugotowanie szpinaku jest rozgrzanie patelni (bez tłuszczu) i wrzucenie na nią mokrych po myciu liści szpinaku.
Mieszaj szpinak przekładając jego warstwy z dołu do góry. Szpinak jest gotowy gdy całkiem straci swoją jędrność - czas gotowania to około 2 min.
Pamiętajcie, aby dokładnie wypłukać szpinak. Nie ma nic gorszego niż ziarenka piasku w daniu głównym.

TYP: a3
0 0
Komentarze
TYP: a2

Kalendarium: 18 października

Na wodach Zatoki Biskajskiej uległ wypadkowi jacht "Iwona Pieńkawa", i w jego następstwie, w wyniku ewidentnych błędów w sztuce żeglarskiej został opuszczony przez załogę, którą uratowały będące w pobliżu statki.
poniedziałek, 18 października 1976
Urodziła się Isabelle Autissier; swoją przygodę z morzem rozpoczęła od staków rybackich, później ucząc w szkole rybołówstwa, zajęła się żeglarstwem, samotnie przepływając Atlantyk, uczestniczyła w regatach Mini-Transat, w okołoziemskich regatach BOC, Arou
czwartek, 18 października 1956