TYP: a1

Piękne i niebezpieczne

poniedziałek, 27 czerwca 2016
Redakcja/MF
Są piękne, niezwykle efektowne, mają też smaczne mięso. Są jednak jadowite. Skrzydlice – bo o nich mowa – opanowują południowo-wschodnią część Morza Śródziemnego, stanowiąc zagrożenie dla lokalnych gatunków.


By Magnus Kjaergaard - Praca własna, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12840557


Skrzydlice, nazywane także rybami-motylami lub ognicami są niezwykle częste w Morzu Czerwonym. To drapieżniki, ale ceni się je za smaczne mięso, a akwaryści chętnie umieszczają je w akwariach ze względu na piękny wygląd. Skrzydlice są też jadowite – jeśli kolec płetwy skrzydlicy (to tam znajdują się gruczoły jadowe) wbije się w ciało człowieka, powoduje silny ból. Jednak ryby same nie atakują, a jadem posługują się tylko w sytuacji zagrożenia.

Te piękne ryby stanowić mogą jednak poważne zagrożenie dla gatunków Morza śródziemnego, a na jego południowo-wschodnich krańcach zaczęły się już rozprzestrzeniać. Międzynarodowa Unia Ochrony Przyrody (IUCN) uważa, że z Morza Czerwonego skrzydlice przedostały się przez Kanał Sueski lub jako pasażerowie na gapę w zbiornikach balastowych statków. Mogły też zostać wrzucone do morza przez hodowców — akwarystów. Spora populacja tych ryb została zaobserwowana u wybrzeży Turcji i Cypru. — A to pokazuje że ten gatunek zajmuje nowe tereny i jest to powód do niepokoju — powiedziała agencji AFP Maria del Mar Otero z UICN.

Zdaniem ekspertów skrzydlice mogą zdziesiątkować populację innych gatunków ryb, co może mieć poważne konsekwencje dla środowiska naturalnego i rybołówstwa.

O tym, że nie należy lekceważyć skrzydlic przekonali się mieszkańcy Karaibów. Pierwszy raz obecność ryb zanotowano u wybrzeży Florydy na początku lat 90. ubiegłego wieku. Do Kuby dotarły w 2007 roku, a zaledwie dwa lata później stały się gatunkiem powszechnie występującym wokół wyspy. Dziś występują na całym obszarze Karaibów. Kuba, Bahamy, Kostaryka, Meksyk i Kolumbia chcą wykorzystać walory gastronomiczne skrzydlic, promując ich mięso jako alternatywę dla bardziej uznanych gatunków. W Kubie odbywają się nawet mistrzostwa w ich połowie. Jednak jak na razie klienci boją się zamawiać jadowite skrzydlice.

Tagi: skrzydlica, jad, ryba, połowy, Morze sródziemne
TYP: a3
0 0
Komentarze
TYP: a2

Kalendarium: 3 March

Barbara Królikowska odbiera nagrodę Rejs Roku za rejs dookoła świata na s/y "Karolka".
piątek, 3 marca 2006
Wokółziemskie regaty The Race zakończył "Club Med.", 110. stopowy katamaran dowodzony przez Granta Daltona i Franka Profitta zwyciężając w stawce 6 jachtów.
sobota, 3 marca 2001
Jerzy Wąsowicz na s/y "Antica": mija ze wschodu na zachód Przylądek Horn w rejsie do Ameryki Południowej.
środa, 3 marca 1999
Opłynięcie Hornu przez s/y "Wojewoda Koszaliński" prowadzonego przez Ryszarda Wabika.
środa, 3 marca 1982