TYP: a1

Piękne i niebezpieczne

poniedziałek, 27 czerwca 2016
Redakcja/MF
Są piękne, niezwykle efektowne, mają też smaczne mięso. Są jednak jadowite. Skrzydlice – bo o nich mowa – opanowują południowo-wschodnią część Morza Śródziemnego, stanowiąc zagrożenie dla lokalnych gatunków.


By Magnus Kjaergaard - Praca własna, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12840557


Skrzydlice, nazywane także rybami-motylami lub ognicami są niezwykle częste w Morzu Czerwonym. To drapieżniki, ale ceni się je za smaczne mięso, a akwaryści chętnie umieszczają je w akwariach ze względu na piękny wygląd. Skrzydlice są też jadowite – jeśli kolec płetwy skrzydlicy (to tam znajdują się gruczoły jadowe) wbije się w ciało człowieka, powoduje silny ból. Jednak ryby same nie atakują, a jadem posługują się tylko w sytuacji zagrożenia.

Te piękne ryby stanowić mogą jednak poważne zagrożenie dla gatunków Morza śródziemnego, a na jego południowo-wschodnich krańcach zaczęły się już rozprzestrzeniać. Międzynarodowa Unia Ochrony Przyrody (IUCN) uważa, że z Morza Czerwonego skrzydlice przedostały się przez Kanał Sueski lub jako pasażerowie na gapę w zbiornikach balastowych statków. Mogły też zostać wrzucone do morza przez hodowców — akwarystów. Spora populacja tych ryb została zaobserwowana u wybrzeży Turcji i Cypru. — A to pokazuje że ten gatunek zajmuje nowe tereny i jest to powód do niepokoju — powiedziała agencji AFP Maria del Mar Otero z UICN.

Zdaniem ekspertów skrzydlice mogą zdziesiątkować populację innych gatunków ryb, co może mieć poważne konsekwencje dla środowiska naturalnego i rybołówstwa.

O tym, że nie należy lekceważyć skrzydlic przekonali się mieszkańcy Karaibów. Pierwszy raz obecność ryb zanotowano u wybrzeży Florydy na początku lat 90. ubiegłego wieku. Do Kuby dotarły w 2007 roku, a zaledwie dwa lata później stały się gatunkiem powszechnie występującym wokół wyspy. Dziś występują na całym obszarze Karaibów. Kuba, Bahamy, Kostaryka, Meksyk i Kolumbia chcą wykorzystać walory gastronomiczne skrzydlic, promując ich mięso jako alternatywę dla bardziej uznanych gatunków. W Kubie odbywają się nawet mistrzostwa w ich połowie. Jednak jak na razie klienci boją się zamawiać jadowite skrzydlice.

Tagi: skrzydlica, jad, ryba, połowy, Morze sródziemne
TYP: a3
0 0
Komentarze
TYP: a2

Kalendarium: 4 lipca

Francis Joyon na trimaranie "IDEC" bije rekord dobowej żeglugi z wynikiem 543 Mm (22,62 węzły).
poniedziałek, 4 lipca 2005
"Dar Pomorza" kończy służbę i zostaje przekazany do Centralnego Muzeum Morskiego, odtąd pełni rolę muzeum.
niedziela, 4 lipca 1982
W Gdańsku odbyła się ceremonia podniesienia bandery na żaglowcu "Dar Młodzieży".
niedziela, 4 lipca 1982
W Plymouth zakończył okołoziemski rejs Kapitan Zbigniew Puchalski na s/y "Miranda".
piątek, 4 lipca 1980
W Szczecinie został zwodowany jacht "Polonez", na którym Kapitan Krzysztof Baranowski startował w regatach OSTAR i później odbył rejs dookoła świata.
niedziela, 4 lipca 1971
Na "Zjawie III" zamyka okołoziemską pętlę Władysław Wagner, stając się pierwszym polskim żeglarzem, który płynął świat pod żaglami.
wtorek, 4 lipca 1939