TYP: a1

Wakacje w Turcji

sobota, 23 kwietnia 2016
Redakcja/MF
Wracamy do Turcji - tym razem oferty na koniec wakacji, czyli sierpień i wrzesień. Zniżki sięgają nawet powyżej 30 procent.

By http://www.flickr.com/photos/astolath/ - http://www.flickr.com/photos/astolath/1071687455/, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7552533


Jeśli interesują Was inne lokalizacje lub terminy, zapraszamy do kontaktu mailowego pod adresem info@tawernaskipperow.pl i telefonicznego pod numerem +48 12 294 92 29. Przygotujemy dla Was indywidualną ofertę czarteru.

Przykładowe jachty dostępne w ofercie

27.08.2016 - 03.09.2016, Sun Odyssey 43 z 2002, 2520 EUR – 35% = 1638 EUR
27.08.2016 - 03.09.2016, Cyclades 39,3 z 2008, 2355 EUR – 25% = 1766 EUR
20.08.2016 - 27.08.2016, Sun Odyssey 35 z 2005, 1890 EUR – 25% = 1418 EUR
27.08.2016 - 03.09.2016, Sun Odyssey 35 z 2005, 1890 EUR – 25% = 1418 EUR
17.09.2016 - 24.09.2016, Lagoon 380 z 2009, 3655 EUR – 25% = 2741 EUR
27.08.2016 - 03.09.2016, Oceanis 43 z 2011, 3020 EUR – 25% = 2265 EUR
17.09.2016 - 24.09.2016, Sun Odyssey 379 z 2014, 2320 EUR – 25% = 1740 EUR
27.08.2016 - 03.09.2016, Sun Odyssey 37 z 2000, 1805 EUR i 25% = 1354 EUR
03.09.2016 - 10.09.2016, Sun Odyssey 37 z 2000, 1700 EUR – 25% = 1275 EUR


Opis miejsca

Oferowane rejsy są z dwóch miejsc: Fethiye na wybrzeżu Morza Śródziemnego (więcej) oraz z wybrzeża Morza Egejskiego (więcej)

Dojazd do mariny

Do Turcji dotrzemy samochodem, autobusem lub samolotem. Na tureckim wybrzeżu działa kilka międzynarodowych lotnisk (Stambuł, Izmir, Bodrum, Dalaman i Antalya). Na razie nie doczekaliśmy się niestety tanich lotów z Polski do Turcji, nie wspominając o lotach bezpośrednich, dlatego najlepszą opcją pozostaje rozpoczęcie podróży z Berlina. Stąd liniami Condor oraz Sunexpress dolecimy do Dalaman. Odległość pomiędzy lotniskiem w Dalaman a Marmaris wynosi około 95 km, a transfer jest często oferowany (za dodatkową opłatą) przez armatorów.



Sarsala: Hande Koyu

Skipperzy

Nie masz odpowiednich uprawnień? Nie masz odwagi lub umiejętności, żeby poprowadzić rejs? To nie problem. Skontaktuj się z nami, a my umożliwimy Ci skorzystanie z usług współpracujących z nami, sprawdzonych i doświadczonych skipperów.

Aby wjechać do Turcji podróżni powinni posiadać dokument podróży/paszport ważny co najmniej o 60 dni dłużej niż „długość pobytu” wskazana na wizie, wizie elektronicznej, w przepisach dotyczących zwolnienia z wizy czy zezwoleniu na pobyt.
Obywatele polscy podróżujący do Turcji w celach turystycznych, zależnie od ważności oraz rodzaju paszportu jakim się posługują, mogą ubiegać się o wizę na zasadach opisanych poniżej:

a) Posiadacze polskich paszportów dyplomatycznych zwolnieni są z obowiązku wizowego do 90 dni pobytu.

Minimalna ważność polskiego paszportu dyplomatycznego wynosi 60 dni od daty opuszczenia terytorium Turcji.

b) Posiadacze polskich paszportów zwykłych podlegają obowiązkowi wizowemu i mogą nabyć wizę turystyczną w następujący sposób:

- na stronie www.evisa.gov.tr wielokrotną wizę elektroniczną (e-wizę) lub

- na lotnisku po przylocie do Turcji wielokrotną wizę typu wklejka.

Minimalna ważność paszportu do uzyskania wizy elektronicznej lub na lotnisku wynosi 180 dni od daty wjazdu do Turcji.

c) Posiadacze polskich paszportów tymczasowych, bez względu na ważność paszportu, nie są uprawnieni do zakupu e-wizy ani wizy po przylocie do Turcji. O wizę turystyczną w tym przypadku należy ubiegać się w Ambasadzie Turcji w Warszawie. Wiza wydawana przez Ambasadę jest wizą jednokrotną.

Minimalna ważność paszportu do uzyskania wizy w Ambasadzie Turcji w Warszawie wynosi 60 dni od daty opuszczenia Turcji.

Przy przekroczeniu granicy osoba wjeżdżająca może zostać poproszona o przedłożenie ważnego ubezpieczenia medycznego bądź dowodu posiadania środków utrzymania.

Nie ma możliwości wjazdu do Turcji za okazaniem dowodu osobistego.

Wiza turystyczna i biznesowa:

Wiza turystyczna lub biznesowa upoważnia do wielokrotnego wjazdu i pobytu na terenie Turcji przez łącznie 90 dni w okresie 180 dni jej ważności (licząc od daty pierwszego wjazdu) bez prawa wykonywania pracy. Oznacza to, że po wykorzystaniu prawa do trzymiesięcznego pobytu nie można wjechać na teren Turcji do czasu wygaśnięcia nabytej wizy, tj. pół roku po dacie pierwszego przekroczenia granicy.

Jak uzyskać wizę turystyczną lub biznesową?

1. przed wyjazdem do Turcji - za pośrednictwem platformy internetowej E-visa.

Po otwarciu strony należy postępować według instrukcji: zarejestrować się, wypełnić formularz i dokonać za pomocą karty płatniczej opłaty w wysokości 20 USD. Po zakończeniu tej procedury na adres e-mail podany przez wnioskodawcę zostanie przesłane drogą elektroniczną potwierdzenie wydania wizy. Zaleca się wydrukowanie potwierdzenia i zabranie ze sobą w celu przedłożenia podczas kontroli granicznej. Dodatkowe informacje o zasadach działania tego systemu można znaleźć na stronie https://www.evisa.gov.tr/pl/info/

2. po przyjeździe do Turcji - w punktach sprzedaży na przejściach granicznych - do odwołania. Opłatę w wysokości 30 USD, 25 EUR lub 20 GBP uiszcza się gotówką. Źródło: polakzagranica.msz.gov.pl
TYP: a3
0 0
Komentarze
TYP: a2

Kalendarium: 6 December

Zginął z rąk amazońskich piratów sir Peter Blake, niezwykły żeglarz, podróżnik i ekolog. Był jednym żeglarzem, który brał udział w pierwszych pięciu edycjach regat Whitbread (w latach 1989-1990 na jachcie "Steinlager" zwyciężył we wszystkich sześciu etapa
czwartek, 6 grudnia 2001
Krzysztof Kolumb podczas swej pierwszej ekspedycji odkrył Haiti; dwa tygodnie później "Santa Maria" weszła na mieliznę i statek uznano za stracony.
piątek, 6 grudnia 1492