TYP: a1

Świąteczny mak z miodem, migdałami i rodzynkami

sobota, 29 grudnia 2012
MZ

Przekleństwa zakłóciły ciszę pod pokładem niewielkiego jachtu kołyszącego się w rytm fal. To zdenerwowany Tomek dawał upust swej złości. - Do diabła, jak mogłem zapomnieć i nie zabrać na ten rejs maszynki do mielenia maku – wykrzykiwał.

Niewielki kambuz przypominał pobojowisko. Po blacie rozsypane było mnóstwo makowych ziaren, przechyły jachtu powodowały, że słoik miodu co chwilę trzeba było ratować przed ześliźnięciem się na podłogę, co zakończyłoby się prawdziwą tragedią. Trudno sobie wyobrazić co wtedy stało by się z zęzą i pompą zęzową, którą na pewno zatkałaby słodka maź wymieszana z odłamkami szkła.

Powód owego rozgardiaszu był prosty. Otóż Tomek nie wyobrażał sobie świąt bez potrawy, która można rzec od wieków funkcjonowała w jego rodzinie. Teoretycznie wszystko wcześniej przygotował, wziął na pokład niezbędne produkty, zapomniał jedynie o tym, że mak, podstawowy składnik, trzeba po spreparowaniu zmielić lub utrzeć w tak zwanej makutrze. Na rodzinny stół ta potrawa, a właściwie deser, trafiła za przyczyną jego przodka, słynnego podróżnika i żeglarza Tomasza z Jabłonowa, który namiętności do słodyczy nabrał podczas pobytu w niewoli u berberyjskiego pirata. Ze względu na swą urodę stał się jego faworytem, nic więc w tym dziwnego, że karmiony był znakomicie, a wschodnie słodkości, ociekające miodem i bakaliami szczególnie mu przypadły do gustu.

Gdy po wielu perypetiach wrócił do Polski, zaadaptował część tych smakołyków i stały się one w jego familii, tradycyjnym świątecznym przysmakiem. Przez lata, a właściwie dziesięciolecia, ulegały one przemianom i modyfikacjom i tak to, co początkowo nazywane było „makagigi” - rodzaj cukierka z maku mielonego spojonego karmelem i przesmażonym miodem – przerodziło się w ów mak z miodem, kruszonymi migdałami i rodzynkami, rzecz w pewien sposób przypominającą „kutię”, tyle że bardziej słodką i pozbawioną namoczonych ziaren pszenicy.

Tomek usiłował, a były to usiłowania rozpaczliwe, utrzeć mak w plastikowej misce. Jak łatwo się domyślić, było to z góry skazane na porażkę. Wtedy do akcji przystąpiła Kasia. Wyjęła z rąk Tomka miskę z makiem, postukała się z ironią w głowę i wyszła po trapie na ląd i odwiedziła pobliską, zaprzyjaźnioną restaurację. Tam w ciągu minuty mak został dwukrotnie przemielony w specjalnej maszynie. Święta udały się znakomicie, nie zabrakło tradycyjnego maku z miodem, migdałami i rodzynkami.


Świąteczny mak z miodem, migdałami i rodzynkami

Mak zalewamy wodą, tak aby go przykryła, gotujemy do momentu, aż ziarenka lekko zmiękną i popękają. Odcedzamy i dwukrotnie mielimy w maszynce. Tak spreparowany mak wykładamy na sporą patelnię, dodajemy miód i przesmażamy. Po pewnym czasie dodajemy pokruszone migdały, uprzednio blanszowane, obrane ze skórki i podpieczone oraz rodzynki i skórkę pomarańczową. Smażymy jeszcze chwilę, aż mak przejdzie wszystkimi smakami. Podajemy w towarzystwie ciasteczek z kruchego ciasta.
TYP: a3
0 0
Komentarze
TYP: a2

Kalendarium: 8 lipca

8 lipca 1944 ORP Dragon, pierwszy polski krążownik, zostaje storpedowany przez „żywą torpedę” typu Neger.
sobota, 8 lipca 1944
W Szczecinie umiera w wieku 76 lat Kuba Jaworski; żeglarska kariera "Kuby" wiodła przez Kraków, gdzie pełnił obowiązki pierwszego prezesa Krakowskiego Okręgowego Związku Żeglarskiego, później była Gdynia, potem już tylko Szczecin. Po krótkim okresie kiero
piątek, 8 lipca 2005
Urodziła się Ellen Mac Arthur, jedna z najbardziej utytułowanych żeglarek świata; m.in. zwyciężyła w kategorii jachtów jednokadłubowych (1998 r.) w Regatach Rumowych, zajęła II miejsce w regatach Vendee Globe 2000/01, zwyciężyła w Regatach Rumowych w 2002
czwartek, 8 lipca 1976
Odbyło się pierwsze walne zgromadzenie członków Yacht Klubu Polski po wojnie, na którym podjęto uchwałę o reaktywowaniu YKP i PZŻ.
niedziela, 8 lipca 1945
Start Ludwika Szwykowskiego do samotnego rejsu mieczowym jachtem "Doris" z Gdańska na Bornholm i z powrotem (powrót 6.08.1932 r.); był to pierwszy rejs otwartopokładowym jachtem po Bałtyku.
piątek, 8 lipca 1932
Na jachcie "Zjawa", z Gdyni wyruszyli w rejs Władysław Wagner wraz z Rudolfem Korniłowskim; pierwszy etap rejsu zakończyli w Colon w pobliżu Cristobalu.
piątek, 8 lipca 1932
Nagroda Rogal Squadron - puchar wygrany przez szkuner "America" w 1851 r. w regatach dookoła wyspy Wight staje się, na mocy specjalnie opracowanego regulaminu, wieczystą nagrodą Pucharu Ameryki.
poniedziałek, 8 lipca 1867
Z Lizbony wyrusza wyprawa Vasco da Gamy z zamiarem znalezienia drogi morskiej do Indii.
niedziela, 8 lipca 1497
Z Gdyni na "Zjawie" wypłynął w rejs Władysław Wagner
piątek, 8 lipca 1932