TYP: a1

Super Melon

sobota, 30 października 2010
ZM
Jeśli uda nam się kupić gdzieś w porcie ładny okaz melona - nie należy mylić prostackiego arbuza ze szlachetnym melonem - to wtedy mamy świetną okazję do przygotowania czegoś, co na pewno wprowadzi naszą załogę w szampański nastrój.

Bierzemy rzeczonego melona i za pomocą ostrego noża wycinamy w nim na czubku niewielki otwór. Część wyciętą, będącą swoistym korkiem, odkładamy na bok. Małą łyżeczką wyjmujemy z melona pestki, w powstałe w ten sposób puste miejsce wsypujemy odrobinę cukru - najlepiej trzcinowego i nalewamy... RUM. Rumu wlewamy tyle, na ile chcemy, aby załoga wprawiła się ów szampański nastrój. Zamykamy otwór w melonie odłożonym „korkiem” i wkładamy owoc do lodówki. Po jakimś czasie, najlepiej po upływie doby, serwujemy nasze danie załodze - sukces murowany.

Uwaga! Naszego melona bezpiecznie będzie spożywać na postoju, a nie w czasie żeglugi, bowiem efekt jego działania bywa trudny do przewidzenia, a reakcje spożywających zależą od ilości rumu, którym napompowaliśmy owoc.
TYP: a3
0 0
Komentarze
TYP: a2

Kalendarium: 30 czerwca

Z przystani AKM w Górkach Zachodnich wyruszyli na wyprawę dookoła świata na jachcie "Antica" Jerzy Wąsowicz i Andrzej Sochaj (ze zmieniającymi się załogami; wyprawa trwała do 1997 r.).
niedziela, 30 czerwca 1991
W rejs na Spitsbergen wyruszył s/y "Euros" pod Kapitanem Aleksandrem Kaszowskim; w trudnych warunkach pogodowych i kłopotach z jachtem żeglarze przepłynęli 5047 Mm i powrócili do Górek Zachodnich 2 września.
czwartek, 30 czerwca 1977
Kazimierz Jaworski na "Spanielu" kończy regaty OSTAR jako drugi w swojej klasie i trzeci w punktacji generalnej.
środa, 30 czerwca 1976