TYP: a1

Bażant z gruszkami

sobota, 21 stycznia 2012
MZ
Był rok 1577. Francis Drake, już wtedy znany i podziwiany przez podkomendnych korsarz, wyruszył na kolejną swą wyprawę w stronę Ameryki Południowej. Płynął na czele flotylli składającej się z pięciu okrętów. Ponieważ jego wcześniejsze korsarskie rejsy przeciw Hiszpanom kończyły się nie tylko militarnym, ale i finansowym sukcesem, nic w tym dziwnego, że jednym z sekretnych udziałowców finansujących to przedsięwzięcie była królowa Elżbieta I, zawsze potrzebująca pieniędzy.

Drake wybrał najtrudniejszą trasę wiodącą dookoła świata przez Cieśninę Magellana. W ten sposób stał się nie tylko drugą osobą, która opłynęła kulę ziemską, ale udało mu się całkowicie zaskoczyć nieprzygotowane na atak hiszpańskie posiadłości położone nad Pacyfikiem. Zdobyto i splądrowano Valparaiso. W ręce korsarza wpadł wielki galeon „Nuestra Señora de la Concepcion”, znany także pod wiele mówiącą nazwą „Cacafuego” - czyli plujący ogniem. Łup okazał się iście królewski, bowiem okręt przewoził 26 ton srebra oraz ładunek szlachetnych kamieni wartości pół miliona funtów szterlingów. Zyski z tej wyprawy były bajeczne. Gdy Drake powrócił do kraju w końcu września 1580 roku, witały go tłumy, a zachwycona Elżbieta I osobiście odwiedziła pokład „Golden Hind” i tam nadała Drake`owi szlachectwo. Po tej uroczystości Sir Francis Drake wydał huczne przyjęcie. Nie wiemy wprawdzie jakie potrawy na nim serwowano, ale możemy przypuszczać, że między innymi na stole pojawił się „bażant z gruszkami”.

Bażant z gruszkami

Bażanta (oczywiście oskubanego i wypatroszonego) nacieramy solą i pieprzem, zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz. W rondlu lub na głębokiej patelni topimy 1/4 kostki masła. Gdy masło się roztopi obsmażamy na nim bażanta ze wszystkich stron aż się skóra zrumieni. Zmniejszamy ogień, naczynie przykrywamy i podsmażamy dalej przez około 45 minut do godziny. Możemy bażanta przełożyć do brytfanny, dodać roztopione masło i piec w piekarniku, również pod przykryciem – metoda do wyboru. Obrać 4 jędrne, ale dojrzałe gruszki, włożyć do garnka, zalać butelką czerwonego wina, może być półwytrawne. Dodać laskę cynamonu, 4 goździki, parę ziaren pieprzu, doprowadzić do wrzenia i na wolnym ogniu gotować około 20 minut. (Gruszki powinny być całkowicie zanurzone w winie). Obrać jedną cebulę i pokroić na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i podsmażyć cebulę. Gruszki wyjąć, a winem odcedzonym z przypraw, które obok gruszek się gotowały, zalać cebulę, dodając kilka zmiażdżonych ziaren jałowca. Można dolać troczę tłuszczu spod bażanta oraz kieliszek słodkiego czerwonego wina np. madery. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 30 minut, aż część płynu odparuje i powstanie sos. Bażanta układamy na półmisku, obok kładziemy gruszki i polewamy je sosem.

TYP: a3
0 0
Komentarze
TYP: a2

Kalendarium: 30 November

Kpt. Katarzyna Mazurek została pierwszą kobietą na stanowisku dowódcy okrętu wojennego polskiej marynarki wojennej. Kpt. Mazurek została dowódcą ORP Lublin.
środa, 30 listopada 2016
Zmarł Juliusz Sieradzki (ur. 1912 r.), już w latach trzydziestych projektant małych jachtów mieczowych z ożaglowaniem 5, 10, 12 m2, na których wygrywał niemal wszystkie regaty. M. in. zaprojektował popularną Omegę.
wtorek, 30 listopada 1999