TYP: a1

Zapiekanka z mielonego mięsa i pomidorów

Koszta
niskie
Trudność
średnie
Porcje
3-4 porcje
Czas
do 1 godziny
1 bakłażan, 1/2 łyżeczki soli 3 cebule 50 g boczku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka ostrej papryki 250 g mielonej wieprzowiny 720 ml pomidorów (z puszki) 1/8 I mleka 125 g miękkiego twarogu 2 jajka
1.Bakłażan pokroić w kostkę, posolić i osaczyć. Obraną cebulę pokroić w kostkę, a słoninę w cienkie paski. 2.Bakłażan zeszklić na oleju. Dodać cebulę i chwilę podsmażyć. Zdjąć z ognia, dodać paprykę i doprawić do smaku. 3.Na dnie płaskiej żaroodpornej for my ułożyć warstwę warzyw, na niej rozprowadzić mielone mięso i po krojone pomidory. Wszystkie skład niki zalać zalewą z pomidorów i ob łożyć paskami z boczku. Potrawę przyprawić i piec w piekarniku. 4.Po 25 minutach pieczenia potrawę zalać twarogiem wymieszanym z mlekiem oraz jajkami i piec dalej, aż sos zgęstnieje i nabierze złotego koloru.
0 0
Komentarze
Smakosze dania

Nikt jeszcze się nie dodał. Bądź pierwszy!


dodaj siebie
TYP: a2
Przepisy
TYP: a3