TYP: a1

Risotto z grzybami leśnymi i boczkiem

Koszta
niskie
Trudność
średnie
Porcje
3-4 porcje
Czas
do 1 godziny
  • 300 gram grzybów leśnych
  • 400 gram ryżu do risotto (np. arborio)
  • 1 cebula
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • litr rosołku warzywnego
  • 5 grubych plasterków wędzonego boczku
  • garść natki pietruszki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 czubate łyżki mascarpone
  • sól
  • pieprz

sposób przygotowania: Grzyby oczyścić pokroić na plasterki. Rozgrzać po łyżce masła i oliwy na patelni i wrzucić grzyby. Smażyć na dużym ogniu przez ok 8- 10 minut. Jak mamy małą patelnię to lepiej podzielić smażenie na 2 partie - chodzi o to żeby grzyby się szybko podrumieniły a nie zaczęły dusić. Pokroić boczek w kosteczkę i usmażyć na chrupko, odsączyć z tłuszczu I odstawić. Posiekać cebulę na drobną kostkę. W garnku rozgrzać łyżke oliwy i dwie łyżki masła, wrzucić cebulkę, zeszklić i następnie dodać ryż, podsmażyć aż stanie się lekko przezroczysty (ok 2 minuty). Dodać wino i mieszać aż wyparuje. Następnie dodać ok 1/3 rosołku, zamieszać. Gotować, mieszając co 2-3 minuty, dodając co jakiś czas rosół, przez ok 10 minut. Dodać grzyby i kontynuować mieszanie i dodawanie rosołu aż ryż będzie miękki. Konsystencja powinna być dość płynna. Na koniec dodać boczek, sok z cytryny, natkę pietruszki, mascarpone, doprawić solą i pieprzem, dobrze wszystko wymieszać, przykryć i odstawić na 10 minut pod przykryciem.

0 0
Komentarze
Smakosze dania

Nikt jeszcze się nie dodał. Bądź pierwszy!


dodaj siebie
TYP: a2
Przepisy
TYP: a3