TYP: a1

Racuchy

Koszta
niskie
Trudność
łatwe
Porcje
5-6 porcji
Czas
do 1 godziny
1/2 kg mąki 5 dag drożdży 3 łyżki cukru 400 ml mleka 1 jajko sól cukier puder
Mleko delikatnie podgrzewamy. Mąkę przesiewamy do miski, robimy zagłębienie, w nie wrzucamy pokruszone drożdże z cukrem, zalewamy odrobiną letniego mleka. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 25 minut. Po tym czasie do mąki dodajemy pozostałe mleko, szczyptę soli i jajko wyrabiamy ciasto, odstawiamy na 40 -50 minut. Smażymy na rozgrzanym oleju, nakładając łyżką. Łyżkę możemy moczyć w ciepłej wodzie, aby ciasto ładnie odchodziło. Po usmażeniu odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym, posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.
0 0
Komentarze
Smakosze dania

Nikt jeszcze się nie dodał. Bądź pierwszy!


dodaj siebie
TYP: a2
Przepisy
TYP: a3