TYP: a1

Placek z brzoskwiniami

Ciasto: • 285 g mąki • 3/4 łyżeczki soli • 175 g zimnego masła, pokrojonego (lub 115 g masła i 60 g masła roślinnego) • 5 - 6 łyżek zimnej wody • 1 jajko, roztrzepane z 1 łyżką wody, na glazurę Wypełnienie: • 1,2 kg dojrzałych brzoskwiń lub brzoskwinie w puszce • sok z 1 cytryny • 100 g cukru • 3 łyżki mąki kukurydzianej • 1/2 łyżeczki cynamonu • 30 g masła, pokrojonego
Przygotowanie: Mąkę przesiać do miski, dodać sól i masło. Palcami rozetrzeć masło z mąką. Szybko zagnieść ciasto dodając po łyżce wody. Uformować 2 kule, jedną trochę większą od drugiej. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 20 minut. Brzoskwinie włożyć na 20 sekund do gorącej wody, przełożyć do zimnej wody, wyjąć i obrać ze skórek. Brzoskwinie pokroić w plasterki i wymieszać z sokiem z cytryny, cukrem, mąką kukurydzianą i cynamonem. Odstawić. Na lekko posypanej mąką stolnicy, rozwałkować kulę na 3 mm placek, większy niż forma o średnicy 23 cm. Placek przełożyć do formy, przyciąć wystające brzegi i wstawić do lodówki. Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Wyjąć z lodówki formę z ciastem i posmarować spód glazurą z jajka. Wyłożyć brzoskwinie wraz z sokiem, skupiając je w środku ciasta. Rozsypać kawałki masła. Posmarować glazurą z jajka. Piec przez 10 minut, następnie obniżyć temperaturę do 180 stopni i piec przez kolejne 35 - 40 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
0 0
Komentarze
Smakosze dania

Nikt jeszcze się nie dodał. Bądź pierwszy!


dodaj siebie
TYP: a2
Przepisy
TYP: a3