TYP: a1

Pizza Tonno

Koszta
średnie
Trudność
średnie
Porcje
3-4 porcje
Czas
do 2 godzin
Na ciasto: 1/2 kg mąki 1 torebka drożdży instant 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli 1 szklanka wody ciepłej Sos: Czas przygotowania: 5 minut Ilość porcji: 2 Składniki: 2 łyżki pasty pomidorowej 2 łyżki wody 2 ząbki czosnku sól, pieprz 2-3 łyżki posiekanych, świeżych ziół Nadzienie: 200 g mozzarelli puszka tuńczyka w oleju 2 małe cebule
Ciasto: Rozpuszczamy drożdże w szklance z wodą, dodajemy odrobinę cukru. Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy rozpuszczone drodże, dodajemy wodę i sól. Mieszamy, wody dodajemy tyle, żeby ciasto średniej twardości. Kiedy ciasto dobrze wyrobione, gładkie dodajemy do niego oliwę i znowu wyrabiamy, aż ciasto wchłonie całą oliwę i będzie błyszczące i doskonale nie łączące się ze stolnicą. Teraz ciasto ląduje w misce, miska jest nakryta ściereczką i odstawiona w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto podrośnie zwiększy swoją objętość około półtora raza, wyjmujemy je z miski, oprószamy mąką i formujemy albo placek. Na wysmarowanej blachą oliwie układamy ciasto, zawijam trochę brzegi, by nadzienie nie uciekało i smarujemy je bardzo obficie oliwą. Dzięki temu nadzienie, które znajdzie się na cieście nie rozmiękczy jego za bardzo i po upieczeniu ciasto będzie odpowiedniej suchości, a nadzienie odpowiedniej wilgotności. Sos: Pastę pomidorową wymieszać z wodą, dodać przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek. Mocno doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać posiekane drobno zioła. Odstawić na około 10-15 minut. Ciasto smarujemy sosem, wykładamy nadzienie wedle uznania. Wcześniej włączamy piekarnik i czekamy aż się nagrzeje do temperatury 180 stopni, pieczemy ok 20-30 minut.
0 0
Komentarze
Smakosze dania
dodaj siebie
TYP: a2
Przepisy
TYP: a3