TYP: a1

Mintaj w pomidorach z tymiankiem

Koszta
średnie
Trudność
średnie
Porcje
1-2 porcje
Czas
do 1 godziny
2 filety z mintaja, każdy po 150 g 1/2 puszki pokrojonych pomidorów w sosie pomidorowym 2 młode szczypiorki z cebulką, pokrojone w plasterki 1 łyżeczka cukru trzcinowego (w ostateczności może być cukier biały) 1 łyżka sosu sojowego 3 gałązki świeżego tymianku (w ostateczności przyprawa suszona) oliwa z oliwek 2 gałązki świeżych pomidorków do dekoracji (jeśli zakup ich okaże się zbyt drogi można kupić normalne pomidory i pokroić w ćwiartki) średniej wielkości ziemniaki z wody lub opiekane w piekarniku, ewentualnie bagietka Sól, pieprz, tymianek, bazylia
Na patelni rozgrzewamy oliwę oraz dodajemy posiekaną cebulkę ze szczypiorkiem, zarumieniamy. Dodajemy pomidory z puszki, sos sojowy, cukier i tymianek. Czekamy aż się zagotuje. Po około 5 minutach dodajemy posolone i popieprzone kawałki ryby. Dusimy pod przykryciem około 8-11 minut. W międzyczasie obieramy ziemniaki, kroimy w ćwiartki, gotujemy lub smażymy w piekarniku. Polecam opcję drugą. Ziemniaki kładziemy na blaszce, polewamy oliwą z oliwek, solimy i posypujemy tymiankiem. Pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 200 C, od czasu do czasu polewając oliwą. Na drugiej blaszce kładziemy pomidory z gałązkami (lub pokrojone w ćwiartki całe pomidory), polewamy oliwą, solimy i posypujemy bazylią. Pieczemy w piekarniku (około 200 C) przez 20-25 minut. Gdy ryba, pomidory i ziemniaki są już gotowe, na talerz kładziemy rybę, polewamy sosem, ozdabiamy pieczonymi pomidorami a obok kładziemy pieczone ziemniaki.
0 0
Komentarze
Smakosze dania

Nikt jeszcze się nie dodał. Bądź pierwszy!


dodaj siebie
TYP: a2
Przepisy
TYP: a3