TYP: a1

Lasagne ze szpinakiem

Koszta
średnie
Trudność
średnie
Porcje
więcej niż 6 porcji
Czas
do 2 godzin

płatki makaronu lasagne - 12-14 płatków

mięso mielone (najlepiej z szynki) - 0,5 kg

cebula - 1 szt.

ser żółty (starty na wiórki) - 20 dag

jajo - 1 szt.

czosnek - 2 ząbki

szpinak (mrożony lub świeże liście) - 20 dag

fix knorr (carbonara lub 4sery i brokuły) - 1 op.

śmietanka 30% - 100ml

ketchup  napoli - ok. 150g

Przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, bazylia, gałka muszkatałowa

 

Mięso usmażyć na patelni na oleju z cebulą pokrojoną w piórka z przyprawami. Rozmrożony albo świeży szpinak w misce wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem solą i pieprzem. W małym rondlu w 100 ml zimnej wody i śmietance rozprowadzić fix ciągle mieszając doprowadzić do zagotowania. Wbić surowe jajo i energicznie zamieszać, dodać 50g startego sera i dalej mieszać. Knsystencja sosu musi być bardzo gęsta. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Ułożyć na dnie płatki makatonu (suche nieugotowane), wyłożyć połowę przegotowanego mięsa, na wierzch rozprowadzić równomiernie ketchup, ułożuć kolejną warstwę makaronu. Następnie ułożyć drugą część mięsa, na to 150g startego sera (najlepiej mozarella twarda), ułożyć kolejną warstwę makaronu. Mocno przycisnąć rękami. Na to wyłożyć szpinak o ostatnią warstwę makaronu. Na górę rozprowadzić równomiernie i szczelnie wcześniej przegotowany sos, tak aby utworzyć pierzynkę pod którą będzie zapiekała się lasagne. Zapiekać 40 min w piekarniku o temp. 180 st. C.

SMACZNEGO

Zdjęcia użytkowników

Filmy użytkowników

0 2
Komentarze
Smakosze dania
dodaj siebie
TYP: a2
Przepisy
TYP: a3