TYP: a1

Kir

Koszta
średnie
Trudność
łatwe
Porcje
1-2 porcje
Czas
do 30 minut
10 ml creme de cassis (likier z czarnej porzeczki) 100-110 ml białego wina wytrawnego
Do kieliszka wlewamy likier, uzupełniamy winem. Ten drink posiada bardzo ciekawą historię: Zwykły kir składa się z białego wytrawnego wina Bourgogne Aligoté i likieru z czarnej porzeczki z Dijon. Początkowo proporcje wynosiły 2/3 wina i 1/3 likieru, obecnie wyewoluowały w stronę 3/4 wina i 1/4 likieru. Odmianą kiru jest kir royal, w którym białe wino jest zastąpione przez szampan.
0 0
Komentarze
Amatorzy drinka

Nikt jeszcze się nie dodał. Bądź pierwszy!


dodaj siebie
TYP: a2
Przepisy
TYP: a3