TYP: a1

Zupa z pomidorów

Koszta
niskie
Trudność
łatwe
Porcje
5-6 porcji
Czas
do 1 godziny
1000 g pomidorów • 1 l bulionu • 1 cebula • 2 łyżki oliwy • 2 łyżki przecieru pomidorowego • 100 ml śmietanki 18% • 1 marchewka • cukier • sól • pieprz • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanej oliwie po czym dodać marchewkę pokrojoną w plastry i pomidory pokrojone na kawałki. Całość wymieszać i dusić około 10 minut. Po tym czasie przełożyć do garnka i zalać bulionem. Dodać jeszcze przecier pomidorowy i gotować około 20 minut. Następnie zupę przetrzeć przez sito, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Na koniec dodać jeszcze śmietanę i ponownie całość zmiksować. Podgrzać cały czas ubijając. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
0 0
Komentarze
Smakosze dania

Nikt jeszcze się nie dodał. Bądź pierwszy!


dodaj siebie
TYP: a2
Przepisy
TYP: a3