TYP: a1

Pieczone ziemniaki

Koszta
niskie
Trudność
łatwe
Porcje
1-2 porcje
Czas
do 1 godziny
nieduże ziemniaki - dowolna ilość, najlepiej takiej samej wielkości zioła (rozmaryn, tymianek, bazylia) sól pieprz olej lub oliwa z oliwek
Ziemniaki obrać. Jeśli są małe, to pozstawić je w całości, jeśli większe - przekroić na połówki. Wrzucić do osolonego wrzątku i pogotawać około 10 minut, żeby lekko zmiękły, ale nie ugotowały się. Włączyć piekarnik i nagrzać go do temperatury ok. 200 st. Wylać wodę z garnka, a garnkiem potrząsnąc energicznie kilka razy tak, by wierzchnia warstwa ziemniaków pokruszyła się lekko. Następnie ziemniaki wyrzucić na blachę do pieczenia, skropić obficie oliwą i posypać ziołami. Blachę wstawić do piekarnika na około pół godziny, co jakiś czas sprawdzając czy ziemniaki już są całkiem miękkie. Na ich powierzchni powinna utworzyć się smakowita skorupka. ń.
0 0
Komentarze
Smakosze dania

Nikt jeszcze się nie dodał. Bądź pierwszy!


dodaj siebie
TYP: a2
Przepisy
TYP: a3