TYP: a1

Moussaka z bakłażana, cukinii i fety

Koszta
średnie
Trudność
średnie
Porcje
3-4 porcje
Czas
do 2 godzin
Bakłażan 2-3 Cukinie średniej wielkości Cebula najlepiej fioletowa słodka 200-400 g sera feta w zależności od wielkości naczynia Pulpa pomidorowa (nie przecier!) lub puszka krojonych pomidorów Oregano 3-4 ząbki czosnku Sól Świeżo zmielony pieprz Sos sojowy - mała łyżeczka Gliniane naczynie do zapiekania Oliwa (sporo do smażenia)
Bakłażany odmian uprawianych dzisiaj nie wymagają już solenia w celu pozbycia goryczki. Bakłażan kroimy w 1 cm plastry wzdłuż po odkrojeniu końców. Cukinię kroimy w plasterki 1 cm. Przygotowujemy "sos" do smażenia: czosnek wyciśnięty w prasce, oliwa, oregano, pieprz, sól, sos sojowy i oliwa. Można soli nie dodawać gdyż sos sojowy jest zazwyczaj słony. Na patelnię wylewamy sporo oliwy i łyżeczkę "sosu". Bakłażany i cukinię smażymy z obu stron aż się zarumienią, ale nie przypalą. Plastry powinny być miękkie, można to uzyskać przyciskając je np. widelcem podczas smażenia na patelni. Do każdej nowej porcji dodajemy nowej oliwy i kolejną łyżeczkę sosu.Jeśli czosnek się zbyt zarumieni usuwamy go z patelni. Plastry układami warstwami w naczyniu do zapiekania np. bakłażan, potem plastry sera feta (feta to po grecku plater), cukinia, feta, bakłażan, najlepiej kilka warstw. Ostatnia i pierwsza warstwa to warzywa. Smażymy cebulę na oliwie z dodatkiem łyżeczki "sosu". Na krawędzi naczynia układamy smażoną cebulę ok. 2 cm od krawędzi. Na środku naczynia wylewamy pulpę pomidorową lub krojone pomidory (mogą być świeże bez skórki lub z puszki), ok. 1,5 warstwę. Posypujemy oregano, pieprzem i skrapiamy oliwą. Jeśli pozostanie nam "sos" możemy go dodać na wierzch przed polaniem pomidorami. Piekarnik rozgrzać do temperatury 150 stopni i zapiekać ok. 20 minut. Zawartość powinna być lekko "płynna". Podawać z greckim pieczywem najlepiej świeżym. Na zdjęciu wersja z krojonymi pomidorami z brzegu a na środku ser bałkański i kawałki suszonych pomidorów. Można także dodać krojone oliwki i kapary.
0 0
Komentarze
Smakosze dania

Nikt jeszcze się nie dodał. Bądź pierwszy!


dodaj siebie
TYP: a2
Przepisy
TYP: a3