TYP: a1

Krewetki w sosie czosnkowym

Koszta
średnie
Trudność
średnie
Porcje
3-4 porcje
Czas
do 1 godziny
2 łyżki oleju do smażenia szczypta pieprzu szczypta soli 50 dag makaronu 3 dag masła 10 łyżek śmietany kremówki 4 ząbki czosnku pietruszka (natka) 1 cytryna 50 dag krewetek koktajlowych
2 łyżki masła i 2 łyżki oliwy rozgrzać na patelni. Do tego wrzucić 4 ząbki czosnku przepuszczonego przez praskę i według uznania i smaku - chili. Przesmażyć. Następnie dodać ok 0,5 kg krewetek koktajlowych. Smażyć ok 10 min.Przyprawić solą, pieprzem (kolorowym) i sokiem z połowy cytryny. Dodać 250 mg gęstej śmietany i dusić jeszcze z 10 min. W międzyczasie ugotować makaron (grube rurki) al dente. Na półmisek wyłożyć makaron następnie krewetki, całość sowicie posypać natką. Pychotka. Danie można podgrzewać - smakuje tak samo jak zaraz po ugotowaniu.
0 0
Komentarze
Smakosze dania

Nikt jeszcze się nie dodał. Bądź pierwszy!


dodaj siebie
TYP: a2
Przepisy
TYP: a3