TYP: a1

Grog

Koszta
średnie
Trudność
łatwe
Porcje
1-2 porcje
Czas
do 1 godziny
  • 50 ml rumu
  • sok z połowy cytryny
  • 100 ml wrzątku
  • pół łyżeczki cukru
  • 2 goździków
  • kawałek kory cynamonu.

Rum należy przygotowywać w ogrzanej wcześniej szklance z uszkiem. Najpierw wsypujemy do niej cukier, który zalewamy świeżo wyciskanym sokiem z połowy cytryny i mieszamy. Następnie do szklarnki wrzucamy goździki i kawałek kory cynamonu. Zalewamy to rumem i wrzątkiem. 

Szklankę można udekorować długim twistem ze skórki cytryny. 

O tym, że szklaneczka grogu nie zaszkodzi niech świadczy historia. Gdy w połowie XVII wieku zaczęto podawać marynarzom rum, ci mieszkali go z sokami z owoców cytrusowych i przestali chorować na szkorbut. 

Zwyczaj serwowania marynarzom rumu w brytyjskiej marynarce przetrwał aż do 1970 roku. 

0 1
Komentarze
Amatorzy drinka

Nikt jeszcze się nie dodał. Bądź pierwszy!


dodaj siebie
TYP: a2
Przepisy
TYP: a3