TYP: a1

Zbigniew Klimczak "Szuwarowy kuk"

sobota, 8 marca 2014
MZ

No wreszcie! Mamy w naszej rubryce pierwszy e-book! To świadectwo nowoczesności, coś na kształt pieczęci współczesności, wprowadzającej tę recenzję w obszar futurystyczny. O ironio, rzecz którą będziemy omawiać, to tekst tchnący tęsknotą za minionymi czasami.


„Szuwarowy kuk” to poradnik, który ma za zadanie ułatwić zaplanowanie rejsu, uwzględniając tę istotną jego część, jaką jest karmienie załogi. W obecnych czasach, dobrobytu i ogólnej dostępności wszelakich gastronomicznych dóbr, gdy w każdym, nawet niewielkim sklepiku, w najbardziej „zabitej deskami” miejscowości można nabyć co się tylko zamarzy, pomysł stworzenia takiego poradnika wydaje się zadaniem nieco anachronicznym. Ale przecież wybierając się na rejs trzeba zaplanować co ze sobą weźmiemy i co będziemy jedli. Warto pomyśleć o wzięciu zapasów, które pozwolą na komfortowe komponowanie jadłospisu. I o tym jest właśnie ta książeczka i przedstawiane w niej przepisy.


Trzeba jeszcze zwrócić uwagę na przymiotnik „szuwarowy” w tytule owej publikacji. On znakomicie określa adresata. Sięgnie po nią żeglarz wybierający się na wody śródlądowe. Osobnik planujący żeglarską przygodę za granicą, na przykład w Chorwacji, czy też w Grecji zapewne z tych porad nie skorzysta. Raz ze względu, że targanie ze sobą zapasów do tychże krajów nie jest zasadne, dwa że jedną z przyjemności żeglugi na odległych, egzotycznych akwenach jest poznawanie tamtejszej kuchni.


Zbigniew Klimczak „Szuwarowy kuk”

Wydawnictwo internetowe e-bookowo 2013

Wydanie I

TYP: a3
0 1
Komentarze
TYP: a2

Kalendarium: 19 kwietnia

W Warszawie odbywa się prezentacja projektu udziału Jarosława Kaczorowskiego w regatach mini Transat.
środa, 19 kwietnia 2006
Henry de Voogt otrzymuje paszport na rejs z Vlissingen do Londynu "w małej, samotnej łodzi, zupełnie samodzielnie, jedynie z pomocą Opatrzności Bożej".
czwartek, 19 kwietnia 1601