TYP: a1

Tażin berberyjskiego pirata

sobota, 25 sierpnia 2012
MZ

Morze było gładkie jak stół, nawet jedna zmarszczka nie pokalała gładzizny wody. Jednak mimo to szebeka dowodzona przez hadżiego Halefa pomykała dziarsko, a jej dziób wcinał się w wodę jak wyostrzony nóż w masło. Żagle były obwisłe, jednak rząd wioseł nadawał jednostce odpowiednią szybkość. Ich ruch był miarowy, pociągnięcia na tyle mocne, by za rufą okrętu pienił się kilwater.

Tylko kilku wioślarzy to byli więźniowie, z reguły niewierni, niegdyś stanowiący załogi złupionych przez Raisa hadżiego Halefa okrętów - kilku Hiszpanów, paru Włochów, wśród nich znalazł się także jeden Niemiec. Resztę obsady stanowili jego najwierniejsi kamraci, wprawieni i sprawdzeni w wielu morskich potyczkach.

Hadżi Halef Omar ben hadżi Abdul Abbas ibn hadżi Dawud al Goshar był jednym z najsprawniejszych i najokrutniejszych dowódców berberyjskich. Napadami na chrześcijańskie okręty doprowadził do tego, że na wodach Morza Śródziemnego praktycznie zamarła żegluga. Swoim niewielkim, ale bardzo szybkim okrętem wyprawiał się także na bardziej odległe wody, pustoszył zachodnie wybrzeże Afryki, docierał na północ Europy, a ludność Wysp Kanaryjskich drżała na dźwięk jego imienia. Chętnie brał jeńców, aby później sprzedawać ich na tunezyjskich targowiskach. Żądza bogactwa powodowała, że rozsądek brał górę nad słynnym okrucieństwem.

Parę dni wcześniej, gdy stanął u wybrzeży samotnej, niewielkiej wysepki położonej na Atlantyku, aby naprawić uszkodzenia i uzupełnić zapasy słodkiej wody, ze zdumieniem dostrzegł na brzegu przedziwną postać. Człowiek ten sprawiał wrażenie szaleńca, twarzy nie można było rozpoznać, zakryta była bowiem gęstą brodą i opadającymi bezładnie długimi, potwornie skołtunionymi włosami. Odziany był w strzępki szmat. Wymachiwał rękami, a z jego gardła wydobywały się nieartykułowane dźwięki. - Szaleniec, czy nie, to jednak jest coś wart – pomyślał i rozkazał człeka przyprowadzić na pokład. Gdy go umyli, ostrzygli i odziali okazało się, że jest to młodzieniec kształtny i bardzo urodziwy. Udało się także wydobyć od niego informację, że pochodzi z dalekiego Lechistanu i nazywa się Tomasz z Jabłonowa. Hadżi Halef Omar ben hadżi Abdul Abbas ibn hadżi Dawud al Goshar był bardzo wyczulony na męską urodę. Nic więc w tym dziwnego, że chłopię to nie opuszczało od tego czasu jego kajuty. Razem spożywali także posiłki, a Tomasz szczególnie polubił znakomity jagnięcy tażin, którym karmił go zakochany Berber.


Tażin berberyjskiego pirata

Tażin (Taigne) to z jednej strony nazwa naczynia, w którym się potrawę przygotowuje, z drugiej nazwa samej potrawy. Odmian tażinów jest mnóstwo, mogą być jarzynowe, z drobiu, z ryb, ale ten, który preferował hadżi Halef Omar ben hadżi Abdul Abbas ibn hadżi Dawud al Goshar, jest z jagnięciny.

Niewielką ilość cieciorki – 2/3 szklanki – namoczyć przez noc w zimnej wodzie. W misce wymieszać z oliwą łyżeczkę mielonego kminku, cynamonu, utartych goździków, imbiru, kurkumy i odrobinę szafranu, można dodać drobno posiekany ząbek czosnku, sól i pieprz. Pokrojone w dużą kostkę chude mięso z jagnięcej łopatki dokładnie w tej marynacie obtoczyć i odstawić na parę godzin w chłodne miejsce. Namoczoną ciecierzycę odcedzić, ponownie, zalać wodą i gotować, aż będzie miękka. Na patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć mięso tak, aby było zrumienione ze wszystkich stron. Kawałki mięsa przekładać do naczynia typu tażin – jeśli nie posiadamy takowego, może to być głęboka patelnia ze szczelną pokrywką. Teraz na tłuszczu pozostałym z obsmażania mięsa zrumienić cebulę dość grubo posiekaną (dwie cebule). Dodać pomidory bez skórki i pestek – mogą być z puszki, ząbek posiekanego czosnku, dolać odrobinę wody i zagotować, odskrobując dno patelni z resztek. Płyn z patelni przelać do tadżinu, dolać wody, tak aby mięso było zakryte, nałożyć pokrywkę i postawić na ogniu. Rodzynki – szklankę – namoczyć w letniej wodzie. Gdy mięso zmięknie, dodać odcedzoną, ugotowaną ciecierzycę, rodzynki oraz kawałki marynowanej cytryny (może być skórka starta z jednej cytryny). Dodać trochę obranych orzeszków ziemnych (nie solonych!), kilka czarnych oliwek bez pestek. Gotować dalej przez około 20 minut. Naczynie postawić na stole, odkryć i posypać drobno pokrojoną kolendrą. Podajemy z kuskusem. Dobrym dodatkiem i ozdobą mogą być migdały podprażone na oliwie.

Niektórzy zastępują rodzynki daktylami lub suszonymi morelami.

TYP: a3
0 0
Komentarze
TYP: a2

Kalendarium: 18 kwietnia

Zmarł Jerzy Szałajko, jeden z nestorów szczecińskiego żeglarstwa i JK AZS
środa, 18 kwietnia 2018
Z Gdyni w wokółziemski rejs wypływa "Iskra II" dowodzona przez Czesława Dyrcza.
wtorek, 18 kwietnia 1995
W Auckland urodził się Dean Barker, skipper "Emirates Team New Zealand".
środa, 18 kwietnia 1973
Zmarł Thor Heyerdahl, który zyskał światową sławę w 1947 r. dzięki trwającej 101 dni podróży z Ameryki Południowej do Polinezji na tratwie "Kon-Tiki" wykonanej na wzór tratw Inków. Później żeglował na tratwach trzcinowych "Ra", "Ra II", "Tygrys".
czwartek, 18 kwietnia 2002