TYP: a1

Kurczak z... jogurtem

sobota, 12 marca 2011
TJ
Czy warto eksperymentować w kuchni? Każdemu z nas ślinka cieknie gdy usłyszy, że na obiad pierogi ruskie, schabowy czy żurek. Dania, jak na naszą kuchnię, powiedzmy że standardowe. Można by założyć, że każdy wie co się stanie, jak wymieszamy „ser biały z ziemniakami i cebulką”, „mięso schabowe z jajkiem, mąką i bułką tartą” czy „mąkę, wodę, skórkę od chleba”.

Ale… ale są mikstury, które budzą w pierwszym momencie zastanowienie i lekkie zmieszanie. A bo jak tak można! Można, można - proponuje przetestować (pierwsze trzy, które przychodzą mi do głowy):
- żurek z serem białym…czyli oprócz jajka, chrzanu czy kiełbasy pokrójmy ser biały – śmiało!
- wino z coca colą w proporcjach 50/50, najlepiej schłodzone
- kromkę z masłem, serem białym i dżemem wiśniowym

Spróbujcie również dania, które dzisiaj opisałem i które kwalifikuje się do tych dziwnych mikstur. Dzisiaj smażone kawałki kurczak z warzywami i... JOGURTEM.

Będziemy potrzebowali dwie średnie cebule, 20 dag pieczarek, podwójną pierś z kurczaka, 500 ml jogurtu naturalnego i przyprawy: curry (musowo), sól i pieprz.

Na małym ogniu podsmażamy pokrojoną w plasterki cebulę, następnie posiekane pieczarki, a na końcu pokrojony w plastry filet z kurczaka. Czyli mamy usmażoną i zarumienioną cebulę, pieczarki i kawałki fileta z kurczaka. Wrzucamy wszystko na jedną patelnię, dodajemy sól, pieprz i dość sporo curry. Na końcu - i tu uwaga - wlewamy 500 ml jogurtu naturalnego. Pozostawiamy na średnim ogniu na jakieś 15-20 minut. Pozwólmy, niech jogurt odparuje i pozostawi nieco kwaskowaty smak. Proste, prawda?

Mięso możemy podawać z ryżem, makaronem, kaszą. Dodać nieco „warzywniaka”, czyli de facto co kto woli: mizeria, pomidor, ogórek kiszony - to już według uznania.

Danie ma dwie zalety. Mało kto czegoś takiego próbował (przynajmniej wśród moich znajomych), plus jest bardzo proste i tanie w przygotowaniu. Jeśli mamy mieć za godzinę niezapowiedzianych gości na karku - biegiem do sklepu po produkty i ciekawy obiad czy kolacja gotowa.

Znacie jakieś inne niestandardowe mikstury? Zapraszam do umieszczenia w komentarzach!
TYP: a3
0 0
Komentarze
TYP: a2

Kalendarium: 26 kwietnia

W Warszawie urodziła się Zofia Klepacka, najlepsza polska zawodniczka windsurfingu, 4-krotna młodzieżowa mistrzyni świata w klasie "Mistral", na Igrzyskach Olimpijskich w Atenach zdobyła 12 miejsce, w 2007 r. została mistrzynią świata w klasie RS:X".
sobota, 26 kwietnia 1986
Na "Golden Lion" zakończył rejs Alex Carozzo przechodząc Pacyfik z zachodu na wschód (Hamagima - 26.08.1965 r. do San Francisco).
wtorek, 26 kwietnia 1966