TYP: a1

Cydrowy grzaniec

sobota, 3 marca 2012
MZ i MP

Jiřik nie wiedział, czemu gdy się witał ze swoimi polskimi znajomymi, jego imię wywoływało śmiech. Ten śmiech był raczej życzliwy. Jiřik był bowiem powszechnie lubiany, nikt zatem nie chciał mu sprawić przykrości opowiadając mu stary polski dowcip o Jiřiku, który w końcu okazywał się najbardziej nieudanym i dziwacznym dzieckiem pewnego Czecha. Nasz Jiřik był w przeciwieństwie do bohatera dowcipu człowiekiem rozumnym, urokliwym i co udowadniały jego liczne kontakty z płcią piękną – przystojnym.


Był też niezłym żeglarzem, co zresztą też wzbudzało podziw, bowiem liczna rzesza czeskich żeglarzy zasłynęła, między innymi w Chorwacji, całą serią przedziwnych katastrof. Jiřik był inny, od współrodaków dzieliła go także jeszcze jedna cecha – nie przepadał za piwem, natomiast był smakoszem cydru. I właśnie namiętność do owego jabłkowego trunku zaprowadziła go na pokład jachtu kołyszącego się właśnie na falach Morza Północnego. Będąc stworzeniem ciepłolubnym, preferującym akweny oświetlane słońcem, gdzie temperatury nie spadają poniżej 28 stopni, zdecydował się poprowadzić rejs wzdłuż wybrzeży Francji i Wielkiej Brytanii tylko dla tego, że w ten sposób zaopatrzy swoją piwniczkę w sporą ilość butelek ulubionego napitku. Stał tedy niewzruszony na pokładzie jachtu, krzepko dzierżąc w jednej dłoni koło sterowe, w drugiej zaś szklankę wypełnioną po brzegi grzanym cydrem. Nie tylko to sprawiało, że nie czuł zimna i dzielnie znosił bryzgi lodowatej wody, równie dobrze rozgrzewała go świadomość, że pod pokładem znajduje się 120 butelek cydru, różnego rodzaju, oraz co także ważne, kilka butelek znakomitego calvadosu!


Grzany cydr

Składniki:
około 2 l słodkiego cydru
4-6 pałeczek cynamonu
6 rozgniecionych nasion kardamonu
1 cała gałka muszkatołowa
10-12 goździków
6 ziaren ziela angielskiego (opcjonalnie)
4-6 gwiazdek anyżowych (opcjonalnie)
375 ml rumu lub brandy (opcjonalnie)
starta skórka z połowy cytryny lub z połowy pomarańczy
kilka ćwiartek pomarańczy

Sposób przygotowania:
Wlej do naczynia cydr, dodaj przyprawy i startą skórkę, podgrzewaj na średnim ogniu, aż do zagotowania. Następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut. Przecedź cydr przez durszlak do nowego naczynia. Możesz dolać rum lub brandy. Naczynie umieść na chwilę na bardzo małym ogniu i dodaj ćwiartki pomarańczy. Grzany cydr jest gotowy do podania.

TYP: a3
0 0
Komentarze
TYP: a2

Kalendarium: 29 marca

S/y "Stary" z załogą Śląskiego Yacht Clubu pod dowództwem Jacka Wacławskiego opłynął Przylądek Horn; w trakcie rejsu "Stary" m.in. odwiedził Stację im. Henryka Arctowskiego.
sobota, 29 marca 2003
S/y "Asterias" pod dowództwem kapitana Marka Sobieskiego opłynął Przylądek Horn.
wtorek, 29 marca 1988